Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Slim i avføring under graviditet

Spørsmål

hei

Er ei gravid kvinne på 28. Første gangen jeg oppdaget slim i avføringen, var i desember. Tok avføringsprøve i januar, og denne var ok. Nå er jeg 21 uker på vei og har forttsatt slim i avføring(ingen blod, som jeg kan se). Var hos legen i går og fikk bevist urinveisinfeksjon, fikk selexid.
Hun snakket om at jeg ikke kunne ta røngen siden jeg var gravid, men ny avføringsprøve, da jeg også klagde på vondt i venstre del av magen. Hun trodde dette kunne være betenelse i tykktarmen. Den siste tiden har jeg også hatt vondt i venstre del ryggen,samt at jeg blir litt stiv i venstre bein.... kan det være kreft?? Har lest at siden jeg er så ung, så er det liten sjanse for at det er noe sånt... men, man leser jo stadig om unge folk som blir rammet av tarm kreft. Og er det sånn at ting kan spre seg raskere når man er gravid? gir avføringsprøver gode nok svar? bør jeg betsille time til undersøkelse av tarmen? og hvorfor snakker hun om røngen, hvis det er sånn at avføringsprøve gir gode nok svar?

Formen min ellers ok. Innimellom er jeg litt varm, litt sånn feberfølelse, men dette går gjerne over i løpet av et par timer.

Svar

Hei.

Det er slik du skriver, mindre sannsynlig at dette skal være kreft ettersom du er ung. Men det er jo også slik at det forekommer hos yngre mennesker også. Det er vanskelig å si noe om dette i tilfelle vil utvikle seg enten raskere eller seinere i en graviditet. Dette fordi man behandler kreft når man oppdager det, og har derfor ikke noen man følger for å se hvor raskt det utvikler seg.
Når dette er sagt, så er det ikke noe som tyder på at du skal ha kreft. En avføringsprøve kan gi svar på om det er tegn til blod i avføringen. Da skal dette undersøkes videre, selv om du er gravid! En annen type avføringsprøve kan måle Calprotectin. Dette gir et hint om det er en form for betennelse i tarmen. Dette trenger ikke å være en bakterie-betennelse, men kan også være en "irritasjons"-betennelse. I så tilfelle kan dette undersøkes nærmere med coloskopi etter du har født.

Når du ser slim i avføringen, uten å ha blod, vil det være veldig sannsynlig at dette skyldes en betennelse. En avføringsprøve vil ikke gi alle svar, men om legen din ser etter blod (også så små mengder at det ikke sees), kan en avføringsprøve avsløre dette. Om det skulle vise seg at det er blod, vil hun nok sende deg videre for mer undersøkelser. Så lenge det ikke er tegn til blod, er jeg enig i at dette nok kan vente.

En betennelse kan gi deg ubehag i området. For å bli sikker på at dette er en betennelse, kikker man vanligvis gjennom tarmen. Man kan også ta CT, men på grunn av røntgenstråler vil man nødig gjøre dette mens du er gravid.

Jeg synes det virker som en fornuftig plan dere har, og så kan dere revurdere den om noe endre seg.

Håper du har fått svar på det lurte på.
Lykke til.