Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Second opinion for mageplager

Spørsmål

Hei. Etter mange år med magebesvær har jeg siste året slitt med problemer jeg aldri har hatt før. Jeg har nå STORE vanskeligheter for å få luft og avføring til å passere. Og det ser ut til å bare bli verre. Jeg må ligge på magen å trykke hardt på tarmene for at det (kanskje) skal komme noe ut, og får aldri tømt meg skikkelig og kan sitte lenge på do før noe som helst skal klare passere. Når jeg trykker føles det ut som om noe skal "sprekke" nedentil, som en liten kul. Ingen leger kan gi meg noe svar på det. Jeg har brukt/bruker visibilin, movicol, laktulose og constella (sistnemt ødlegger meg totalt, gir løs mage som likevel har vanskelig for å passere). Jeg har vært hos legen uttallige gangen for å ta nye avføringsprøver. For 8(!) år siden tok jeg både gastroskopi og koloskopi uten funn og jeg ble diagnosert med IBS. Kan nemnes at jeg også har forsøkt ALLE mulige dietter. LAV fodmap følger jeg i stor grad enda uten noe særlig virkning. Til tross for at symptomene mine har snudd aldeles, sier legen og sykehuset at "det er uaktuelt med videre utredning og tilvisning til annent sykehus". De vil altså verken ta CT/MR/Røntgen av magen min eller gjennomføre en ny koloskopi av meg. Men HVA skal jeg gjøre? Hver dag OG natt er et rent helvete. Alt jeg spiser ser ut til å lage trøbbel og ingenting vil passere normalt og smertefritt. Jeg føler meg rett og slett handicappet. Og det gjør VONDT. Like før jul var jeg hos rektoskopi, og de fant ikke noe unormalt annent enn litt hemoroider. Fikk salve til dette, men ingenting har endret seg til det bedre. Heller motsatt. Kan nevne at jeg også blant annet har prøvd fordøyelsesensymer, oljer for å smøre magen, ja til og med kiropraktor og akupunktur. Så jeg lurer på, kan det vere muskulært eller nevvologisk? At musklaturen min er svekket eller noe lignende? Kan det vere noe lenger opp i systemet som blokkerer, er blitt feilplassert, noe de faktisk KAN kunne se ved ny koloskopi? Ingen ser ut til å ta problemene mine på alvor. Hjelp :(

Svar

Hei.

Her henvender du deg til oss for en second opinion i en situasjon hvor du har store plager med magen over tid, og hvor du ikke hittil har fått stilt noen diagnose eller fått noen virksom hjelp eller behandling. Det er i seg selv ofte riktig smart med en second opinion i slike vanskelige tilfeller, men det er dessverre ikke noe vi får til på noen fyldestgjørende måte her over nettet, kun basert på dine symptombeskrivelser og uten mulighet til å undersøke deg, snakke med deg, se gjennom journal og prøvesvar, epikriser m.v. Alle de tingene er en nødvendighet for å få gjort en ordentlig second opinion.

Jeg synes imidlertid at ditt initiativ om å få gjort en second opinion, altså det du gjør ved å ta kontakt med oss nå, er fornuftig i ditt tilfelle. Da vil du få en utenforstående lege til å se på din sak med nye øyne, får sett om noe kan være oversett, feiltolket e.l. osv.
Du bør derfor få gjennomført nettopp en slik second opinion, og det gjør du hos en annen almenlege i første omgang. Du kan enten bestille time selv hos den du måtte ønske, -husk å ta med komplett kopi av din journal, og si at det gjelder second opinion når du bestiller time. Eller du kan med fordel få fastlegen din til å ordne dette. Jeg er sikker på at legen din støtter deg i et slikt tiltak, for det er hensiktsmessig og nyttig for både lege og pasient i slike vanskelige tilfeller.

Men så er det jo i tillegg til dine kroniske plager, slik at du i det siste året har fått nye problemer, og det er vanskene med å få luft og avføring til å passere. Du nevner også at det ved en anledning ble funnet en hemoroide. Kan den ha vokst og føre til plagene dine nå? Det vet jeg naturligvis ikke, men det kan være noe du kan få sjekket hos lege nå, bare for å ikke overse en slik mulighet.

Du spør om dine plager kan skyldes muskulære eller nevrologiske forhold. Det kan jeg absolutt ikke tenke meg, og vet ikke hva det skulle være.

Jeg tror absolutt at det fornuftigste tiltaket du kan gjøre nå, er å få arrangert en slik second opinion, så få igangsatt dette nå. Jeg ønsker deg lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-