Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sårt spiserør

Spørsmål

Hei!
Har i 2 dager hatt smerter i spiserøret når jeg inntar varm mat/drikke. Kjenner også et konstant ubehag i spiserøret utenom måltider og når jeg spiser kald mat, selv om dette ikke gir samme smertefølelse som ved varm mat. 1 dag før symptomene inntraff spiste jeg glovarm mat alt for fort (glemte å tygge) slik at jeg kjente det brenne nedover spiserøret. Måtte drikke kaldt vann for at det skulle gå over. Er det mulig at slimhinnen har blitt litt skadet av dette? Jeg har lurt litt på om det er halsbrann, men får ikke symptomene helt til å stemme. Er ikke gravid, røyker ikke, drikker ikke alkohol og spiser sunt. I tilfelle det er en liten skade på slimhinnen, tar dette lang tid å før det leges?
Er også sår i halsen (kom samtidig med plagene i spiserøret), kan man få slike plager i spiserøret sammen med en halsbetennelse?

Kvinne, 34 år

Svar

Hei!

Det er svært sannsynlig at du har fått en slimhinneskade i spiserøret på grunn av den varme maten du spiste. Heldigvis er slimhinnen motstandsdyktig og har stor evne til å reparere seg selv, så dette vil gå over av seg selv. Imidlertid kan det sikkert ta rundt en uke før du blir "normal" igjen.

En halsbetennelse eller øvre luftveisinfeksjon som fører til at sekreter og snørr renner bak i spiserøret kan også gi en sår følelse, likeledes hvis du hoster mye, men da sitter plagene i luftrøret.

Dette burde gå over av seg selv i løpet av relativt kort tid, og varer det over to uker bør du snakke med legen din. Kanskje det utfra symptomene da er opplagt hva årsaken er, evt kan det bli aktuelt å gastroskopere for å få en avklaring på om det eventuelt kan være syre fra magesekken som gor sår slimhinne i spiserøret (dårlig lukkemuskel eller refluks).

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 339,-