Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sårhet og tørrhet i anus

Spørsmål

Hei. Har til tider vært plaget med sårhet og tørrhet bak i endetarm. Var hos lege novemver 2017 og hun kjente etter og fant ingenting. Plagene ble delvis borte med en krem. Jeg har gjennom flere år til tider stresset med å komme på do, bare det «føles» som jeg må eller jeg skal ett eller annet og prøver gå på do uten at jeg kanskje må. Dette sammen med «brutal» tørking har nok ført tørrhet og sårhet. Da har jeg enkelte ganger sett fersk blod på papiret. Dette blir borte når sårheten gir seg. Det betyr også at magen stopper opp nå og da. Jeg har også en plage med at jeg av og på føler en stikkende/sviende/trykkende følelse i endetarm akkurat som litt følelse av at jeg må på do, men så gir det seg etter kort tid. Er spesielt om jeg sitter/står rolig og kanskje tenker på det? Er jeg mer i aktivitet og bevegelse og tankene er ett annet sted, legger jeg ikke merke til det. Kan dette skyldes at jeg har stresset, trykket og til tider/ofte har hard avføring, eller er dette noe jeg må få undersøkt? Generelt har jeg et altfor stillesittende arbeid, og nok ikke god nok kost. Dette fører da til treg mave tror jeg. I helger med mer aktivitet og mindre stress fungerer magen bedre. Jeg er redd for å gå til lege med dette, redd for hva man evt finner. Utover det føler jeg meg frisk, men tankene stjeler energi. Jeg tenker mye på det da faren min døde for 3mnd siden av tarmkreft. Jeg syntes jo det er rart om jeg skulle fått det samme mærmest på samme tidspunkt, men det er jo ingen garanti for det. Men jeg har som sagt hatt mange av disse besværene gjennom flere år. Vanskelig å tidfeste, så skulle tro det var slik jeg var. Men om jeg har «ødelagt» tømmerefleksen ved denne følelsen, hva kan jeg gjøre for å rette den opp?

Mann 43
Svar

Hei.


Det er helt vanlig å oppleve det du nå gjør, at å miste et familiemedlem av kreft, fører til at en begynner å tenke på muligheten for at en evt selv kan ha kreft. Det er jo psykologisk forståelig, "-kan han få kreft, så kan jeg også". Det er jo sant, for alle mennesker kan få kreft, men sannsynligheten for at du får kreft øker naturligvis ikke som følge av at din far døde av kreft nå, det vet jeg du vet. 

Du forteller at du har hatt dine plager i varierende grad i flere år, og bare av det kan vi utelukke at det har skyldtes kreft, for da ville du jo isåfall vært særdeles syk eller død nå, etter flere år.

Jeg tror nok absolutt heller at du er inne på riktigere forklaringer, dette med periodevis hard avføring, og at det blir bedre når du er i mer aktivitet.

Det at plagene avtok med kremen du fikk av legen din, taler jo også sterkt for at det ikke har med kreft å gjøre. Jeg tenker også at så lenge den hjalp, så er det noe du kan bruke i perioder, f.eks. nå, om du synes du trenger å dempe det nå.

Videre så er det viktig å prøve å unngå forstoppelse, og gode råd i den forbindelse er å tenke langsiktig og med varige omlegginger, ingen "quick fix". Spis generelt mer fiberholdige produkter som grovt brød, havregryn, grønnsaker, og bruk olje i maten, f.eks. olivenolje over salater, eller evt en spiseskje eller to daglig, "som tran". Det er med å mykgjøre avføringen. Svisker og pære er også kjent for å mykgjøre avføringen. Drikk rikelig med vann hver dag, start gjerne hvert måltid med en halvliter vann. Prøv å reetablere regelmessig avføring ved å sette deg på toalettet i 5-10 minutter hver morgen etter frokost, uansett om du føler at du skal ha avføring eller ikke. Bare den sittestillingen i seg selv er med å trigge tømmingsreflekser, og slik kan du gradvis "relære" tarmen de normale refleksene med tarmtømming etter frokost. Daglig fysisk aktivitet er også avgjørende viktig. Du har nok ikke "ødelagt tømmerefleksen", slik du spør om, men sats på overnevnte råd nå for å gradvis forbedre dette igjen.

Sårheten og tørrheten i baken kan avgjort komme av din "brutale" tørking, ja. Prøv derfor å gå i dusjen etter avføring istedet for å bruke papir, i en periode, og bruk kun mildeste intimsåpe, og fuktighetskrem deretter.

Håper at rådene kan være til hjelp, ha det bra.