Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sår innenfor endetarmsåpningen og blod på toalettpapiret

Spørsmål

Hei! Jeg har et sår like innenfor endetarmsåpningen til venstre. Kjennes ut som det er er flere sår også. Har hatt det noen uker. Det svir, klør og er ubehagelig. Litt blod på papiret, men det har skjedd bare et par ganger. Ser ut som det verker litt. Var hos fastlegen igår, og han undersøkte endetarmen ved å kjenne inni, men sa han ikke kjente noe unormalt. Var det tilstrekkelig undersøkelse? Jeg er bekymret for om det kan være begynnende analkreft. Jeg er 61 år.

Kvinne 61
Svar

Hei.


Det er en riktig undersøkelse å utføre, det med å kjenne innenfor endetarmsåpningen med en finger. Kreftforandringer vil kjennes som en kul, forhøyning, gjerne knudrete og hard, i motsetning til de normale glatte slimhinnene i anus. Så det å ikke kjenne slike forandringer, gjør at man ikke mistenker kreft. Hadde legen kjent "noe", så ville neste undersøkelse ha vært å se inn med et anoskop, dvs et lite plastrør med lys, for å se på forandringene og eventuelt ta vevsprøver. Legen har ikke kjent noe som ga slik mistanke, og derfor ble det nok ikke tatt noen videre undersøkelser. På meg høres dette riktig håndtert ut, i forhold til å avklare kreftmistanke.

Men samtidig ville det jo vært rett å finne ut hva som blør og hva du kjenner. Det kan for eksempel gjerne være hemoroider eller fissurer, små sprekker i slimhinnen. Det er ufarlig og vanlig, og hadde legen sett dette, så var jo alt oppklart. Du skriver ikke noe om legen kikket og inspiserte endetarmsåpningen, i tillegg til å kjenne med finger. Hvis ikke det ble gjort, så mener jeg at det bør gjøres, slik at man finner og konstaterer årsaken til blødningen, for det bør man. Spør legen om dette, og spør om hva legen din mener årsaken til blødningen og symptomene er. Det kan godt hende at legen tenker at det er slike fissurer, siden det er den mest sannsynlige årsaken og siden undersøkelsen ga noen kreftmistanke, men det bør konstateres, og ikke bare antaes.

Konklusjon: Legen har nok ikke funnet grunn til kreftmistanke, men samtidig synes jeg at du bør få en visuell undersøkelse, slik at en får konstatert hva det er, -mest sannsynlig hemoroider og/eller fissurer.

Jeg håper at informasjonen er til nytte. Ha det bra.