Sår baktil

Spørsmål

Sår bak.
Jeg er ofte (nesten alltid) sår bak etter å ha tørket meg etter dobesøk. Har to-tre turer på do hver dag, og dette føles normalt. Avføringen i seg selv er for meg ikke påfallende på noen måte.

Sårheten har jeg hatt i flere år. Fikk det undersøkt av en militærlege for 4 år siden, som raskt konstaterte at dette var rett og slett resultat av for brytal bruk av dopapir. Det er mitt inntrykk at han hadde rett i det, for når jeg klarer å kun bruke supersoft papir og tørker veldig forsiktig, blir jeg ikke så sår. Imidlertid farter jeg mye rundt, og er ofte på jobbtoaletter eller offentlige toaletter. Her er papirkvaliteten ymse (sandpapir).

I det siste året syns jeg tilstanden er forværret. Jeg har oftere blødninger i anus ved tørking, og ofte svie / kløe som kan vare i timevis eller hele dagen etterpå. Det er rett og slett i ferd med å bli et problem, noe det egentlig ikke var før.

Samtidig føler jeg at dette ikke er annet enn det militærlegen fant ut for fire år siden, bare litt værre.
Spørsmålet blir derfor hva jeg kan gjøre med dette. Fins det noen spesiell salve jeg kunne bruke, eller finnes det spesielle alternativer til ordinært papir som jeg kunne prøve?

Det føles som om sårene der bak aldri får mulighet til å gro, og noe må jo kunne gjøres for at de skal kunne det.

Relevante sykdommer/medisiner: Ingen

Mann, 29 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Dette området er jo litt vrient å behandle... for å si det litt vulgært; her er det sjelden lyst, det er vrient å holde det helt tørt, og luftingen er det vanligvis så som så med ;-D
Det er kanskje litt lettere på sommerstid, men likevel kan det være vanskelig å behandle et utslett eller sår hud rundt endetarmsåpningen.

Det er flere mulige grunner til at du er sår baktil. En grunn kan jo være at du bruker for røft papir, men det kan også være noe som kun vedlikeholder allerede sår hud.
Hvis det er lekkasje baktil vil det ofte bidra til at huden blir sår, noen har små kanaler fra tarmen som munner ut like ved endetarmsåpningen, og her kan det lekke væske. Imidlertid høres det ikke ut som det er tilfelle med deg.

Hemorrhoider, barnemark, sopp, utposning av endetarmen, psoriasis, seboreisk eksem kan alle være mulige forklaringer på at det klør og er irritert i huden rundt endetarmsåpningen. Du har kanskje fryktet at dette kan være kreft, og til det må jeg si at kreft i endetarmen kan en sjelden gang gi kløe som symptom, men jeg tror på ingen måte dette er tilfelle med deg siden du har hatt symptomene så lenge. Bare så det er sagt.

Mye diare eller treg mage og forstoppelse med mange dobesøk og mye pressing kan også gi lokale symptomer, men du sier jo at avføringen er normal.

Jeg tror det viktigste er å la dette få fred til å gro slik du selv ønsker, men det er klart et problem fordi du selvfølgelig ikke kan slutte å gå på do. Du må bruke løse underbukser/boksershorts som gir lufting, og ikke for trange bukser. Når du har vært på toalettet må du selvfølgelig bruke det papiret som er tilgjengelig, men det finnes jo supermykt toalettpapir hos de fleste butikker som du kanskje kan ta med deg hvis du skal være borte hjemmefra over flere dager. Hyppig vasking er forsåvidt bra for hygienen, men kan vaske bort de naturlige fettstoffene i huden, og vask i dusjen en gang daglig er nok, bruk enten ikke såpe eller kun en svært mild intimsåpe. Sørg for at du er tørr baktil, bruk eventuelt litt barnetalkum. Du kan også vaske deg med litt barneolje mot slutten av dusjen for å tilføre huden fuktighet. Jeg vil nok helst ikke anbefale salver eller kremer baktil, uansett hvor fin den er vil slik salve ofte gi mer fuktighet og "gnissing" baktil.

Hvis det er infeksjon i sårene må du kanskje bruke bakteriedrepende salve, jeg synes det er greit å anbefale Kenacutan salve som er en kombinasjon av kortison og antibiotika, men denne bør bare brukes i korte perioder nær endetarmsåpningen. Forøvrig kan du forsøke Øsypus pasta som er en tykk sinkpasta som er effektiv på bleieutslett hos barn, men heller ikke denne bør brukes for lenge.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn