Sannsynlige hemoroider eller fissurer

Spørsmål

Hei. Etter et toalettbesøk for noen dager siden så oppgdaget jeg plutselig blod. Det var lyst rødt blod på papiret og i vannet (kun nede i vannet, ikke «sprutet» på skålen). Jeg hadde ganske hard mage den dagen og tenkte at en hemoride nok var årsaken. Men jeg kjenner ikke noe klump og har ingen smerter eller kløe. De neste dagene var avføringen mye løsere og det kom ikke noe blod ved noen av toalettbesøkene eller ellers. Så i går etter ca 3 dagers pause kom det plutselig blod på papiret igjen. Også denne gangen var nok avføringen litt hard. Er dette rett og slett en hemoride som kan sitte litt opp i systemet, og det er derfor jeg ikke kan se/føle den eller er plaget av smerter eller kløe? Kan det også forklare hvorfor det kun kommer blod når avføringen er hardere og ikke de dagene den er løs? Og kan jeg slå meg til ro med at dette eventuelt er hemorider og vente å se om det gir seg av seg selv? Eller bør jeg ta kontakt med legen min alt nå?

Kvinne 30
Svar

Hei.


Dette gir betydelig mistanke om hemoroider eller små sprekker i slimhinner i anus, det som kalles fissurer. Begge deler utløses og forverres av forstoppelse, mens mykere avføring passerer letter gjennom anus og da kan en unngå å "rive opp igjen" slike sprekker i slimhinnen eller i hemoroider.

Jeg kan naturligvis ikke gi deg noen endelig bekreftelse på noe som helst over nett og uten legeundersøkelse, men det virker svært sannsynlig i ditt tilfelle. At du er ung, 30 år, gir betydelig redusert sannsynlighet for at det skulle skyldes alvorlig sykdom i tarmen. Og også det med at det ser ut til å avhenge av hvor hard avføringen er. Mye stillesitting, som du også forteller om, er også med å disponere for hemoroider.


Du spør om du bør ta kontakt med legen din nå, eller om du kan se dette an.

Vi har generelt en tommelfingerregel om at blødning fra tarm skal føre til et legebesøk, -for å utelukke alvorlig sykdom, men det er viktigere jo eldre man er, og i tillegg gir dette såpass sterk mistanke om hemoroider eller fissurer, at jeg synes at du alt i alt kan se dette an foreløpig.

Jeg synes du skal sørge for å unngå forstoppelse, for at det hele kan roe seg ned, og evt fissurer kan gro. Spis svisker daglig, drikk rikelig med vann, vær i fysisk bevegelse hver dag.  Fiberrik kost. Kjøp også på apoteket en kur med Scheriproct stikkpiller og salve, og bruk det i en ukes tid. Det virker mot hemoroider.

Hvis da dette forsvinner helt og ikke kommer tilbake igjen, så har du tilnærmet bekreftet at det handlet om hemoroider og/eller fissurer. Men hvis det vedvarer eller endrer karakter, så vil det være riktig at du "for the record" får fastlegen din til å se om du har hemoroider eller fissurer, noe som legen enkelt og raskt konstaterer med å se etter dette i anus.


Håper det var greit svar, ha det bra.