Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sannsynlig rift i endetarmsåpningen

Spørsmål

Hei. Jeg er en 20 år gammel gutt og har lagt merke til at det kommer blod fra endetarmsåpningen. Jeg har lagt merke til det nå i en stund, usikker på hvor lenge, men det har ikke vært så alvorlig, har kanskje fått såvidt blod på tørkepapiret. Hver gang jeg går på do, så legger jeg merke til at jeg får en akutt svak smerte, en skjærende følelse fra analen. I dag så var det mer blod enn "vanlig". Har lest på nett at dette vanligvis kan skyldes rift, og det har virket som det helt til nå, da det kom mer blod. Jeg har også gått ned i vekt, og har lest at dette kan forekomme av kreft. Samtidig så tror jeg personlig at dette ikke kommer pga dette, da jeg har spist veldig lite i det siste som er på grunn av noe helt annet. I September så hadde jeg en svak analprolaps som jeg også tror skyldtes matvanene mine (Ikke nødvendigvis dårlig mat, men veldig ujevn matfordeling gjennom dagene.). Dette forsvant, også har jeg i den siste tiden hatt blod på papiret. Hva anbefaler du at jeg skal gjøre? Virker det akutt i følge informasjonen jeg har kommet med? Dette er også veldig flaut for min del, også vet jeg ikke helt hvem jeg skal dra til angående dette.

Mann 20
Svar

Hei.


Du er altså en gutt på 20 år, som merker litt blod fra endetarmsåpningen, og det gjør litt vondt når du har avføring. Da er det enhver grunn til å tro at du har en rift og/eller en hemoroide. Hemoroider er ufarlige utposninger på blodårer i endetarmsåpningen. Kreft i endetarmen kan du i praksis se bort fra, da det knapt forekommer i din aldersgruppe.


Hvis du vil gå til lege med dette, så er det fastlegen du skal gå til. Jeg forstår at du tenker at det kan virke flaut, og det er jo etter alt å dømme fordi du ikke pleier å andre mennesker se din anus, så det er en helt uvant situasjon. Men til det kan følgende sies: For din lege er det å se din anus i to minutter, like hverdagslig og uspennende som å se en pasient i halsen eller øret. Legen forholder seg naturligvis helt profesjonelt til dette, og er vant med at folk kan synes dette er uvant og har derfor teknikker for å gjøre folk mindre ubekvemme og flaue. Og for din del vil det være smart å starte en slik legetime med å si at du synes det er "flaut", for da blir det mindre ugreit for deg. 


Det er forøvrig ikke slik at du nødvendigvis behøver å gå til lege for dette, for en rift i endetarmsåpningen er jo ikke farlig, kun ubehagelig. Derfor kan du forsøke om du kan få det til å gå over av seg selv. Da bør du unngå hard avføring, så spis mye fiberholdig mat, frukt, oljer m.v., og drikk rikelig. Og når du har vært på toalettet så vask deg heller i dusjen enn å bruke papir. Bruk kun mild intimsåpe eller babysåpe. Jeg vet ikke om du har hemoroider, men det gjør ingenting å forsøke hemoroidesalve, f.eks. Scheriproct, som du kan kjøpe reseptfritt på apoteket.


Dersom det blir vondere eller ikke går over, så kan du heller vurdere en tur til legen din.

Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-