Sannsynlig hemoroide

Spørsmål

Hei. Jeg merket for ca 2 uker siden en liten hard kul rett utenfor endetarmsåpningen. Denne kulen er på størrelse med en ert, og det har ikke vært noe plager med smerte. Jeg har heller ikke hittil hatt noen blødninger eller kløe, men er likevel bekymret for at dette kan være noe mer en bare en hemoroide og lurer på når slikt burde undersøkes. Jeg har i det siste sittet mye ofte store deler av dagen i forbindelse med studier, kan det være en sammenheng?

Mann 25

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Du er en ung mann på 25 år, som har sittet mye i det siste. Nå kjenner du en uøm kul rett utenfor endetarmsåpningen. Forøvrig er du frisk og har ingen symptomer av noe slag. Du forteller at du er litt bekymret for om dette kan være noe mer enn en hemoroide. 


Ut fra alt jeg har av informasjon her, din unge alder, mye sitting, beskrivelsen av kulen, ingen andre symptomer, så er det veldig vanskelig å tenke seg at dette er noe annet enn en hemoroide. Nyoppståtte kuler på kroppen kan jo helt teoretisk i noen tilfeller være svulster, og derfor er det vi alle er lært opp til og tenker litt automatisk på kreft når vi kjenner en kul, og det er en viktig og grei tommelfingerregel. Men det gjelder fremfor alt kuler av ukjent årsak. Det du her beskriver, høres jo så absolutt ut som en klassisk hemoroide, og i tillegg vet vi at kreft i tarm er uhyre sjeldent i din unge aldersgruppe, mens hemoroider er meget vanlige hos alle voksne. Sannsynligheten er derfor overhengende stor for at det er en hemoroide.


Hemoroider er er ufarlige utposninger / åreknuter på vener omkring analåpningen. Man behøver kun å behandle slike om de gir plager av noe slag. Om du vil, kan du jo kjøpe reseptfri salve og stikkpille på apoteket, f.eks. Scheriproct, og forsøke dette. Daglig god hygiene med intimsåpe er viktig, og etter at du har dusjet kan du forsøke kald dusj i baken i noen minutter. Kulde får jo alt til å trekke seg sammen, også en hemoroide. Og etter det igjen kan du forsøke å dytte hemoroiden inn i analåpningen, -om mulig, for da blir den komprimert av lukkemuskelen, og det er med å få den til å forsvinne igjen, om du gjør det over noe tid.


Selv om jeg er tilnærmet sikker på at dette er en hemoroide, så ville en annen teoretisk mulighet kunne vært en kjønnsvorte. Men da ville du neppe ha beskrevet den som som en liten hard kul. Kjønnsvorter har ikke glatt overflate slik som hemoroider, de er mer blomkål/brokkoliaktige på overflaten, og ser ikke ut som en symmertrisk rund kul, slik hemoroider gjør. Så om du får til å se på dette i et speil, så kan du gjøre den vurderingen selv. 


Du er ikke nødt til å gå med lege for dette, slik du spør om. Det er fordi sannsynligheten for at det er en hemoroide er så stort at jeg selv over nett er tilnærmet sikker. Det måtte evt være om den ble større, vondere eller noe annet. Og selvfølgelig, vil du ha en sikker bekreftelse på at det er en hemoroide, så gjør jo legen det for deg på et øyeblikk, kun ved å kaste et blikk på kulen.



Håper det var greit svar. Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 199,-