Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Rykninger på venstre side av magen. Normale tarmbevegelser?

Spørsmål

Hei. Har i 2 perioder på ca 3-4 dager hatt små/middels «rykninger/kramper/sammentrekninger» på venstre siden av magen (i «tomrommet» mellom nederste ribbein og hoftebeinet (ikke helt ute på siden).Da det startet første gang minnet det først om kraftig «lemus», men fortsatte med jevne mellomrom i 3-4 dager mer eller mindre hele dagen, alt fra med 30 sek imellom hver gang til litt legere tid (ikke om natta som jeg merket). Noen bitte små og noen litt kraftigere. Var så helt borte noen uker, men kom så tilbake i nye 3-4 dager. Er nå borte, men «føler» bitte-litt som om det er litt slitent/ømt i området. Ikke noe vondt når det pågikk, bare ubehagelig (noen ganger nesten så man skvatt til litt). Ikke vondt nå etterpå heller. Hadde for en stund siden nyrestein (2 små) på venstresiden og ble lagt inn med veldig vondt. Løsnet opp og kom ut av seg selv etter noen timer, men har på røngten etterpå fått påvist at det ligger 2 små steiner til på venstre siden. Fikk ikke noe videre oppfølging på dette, annet enn beskjed om at jeg kunne få en ny «runde» med vondt. Disse rykningene på venstresiden av magen, kan det ha noe med det å gjøre, eller er det noe annet (tarm?). Bør jeg få det undersøkt? Eller vente å se om det kommer tilbake? Kan jo legge til at er slank, aktiv i jobb og fritid. Har litt dårlige rutiner på mat-stellet og spiser relativt lite og ujevnt, samt ikke alltid så sundt. Har for øvrig alltid hatt mye energi og vært lykkelig og glad. Gift og har 2 barn, 9 og 12 år. Drikker ikke alkohol, men røyker dessverre (litt av og på siste år / prøver å slutte). Levd hele livet frisk og rask, men slitt litt siste 3 år da mange ting kom på en gang. Vært noen tunge år med mange negative hendelser/tanker og småplager (klarer ikke holde farta jeg alltid har hatt) Men tenker at det som skjer det skjer og det er vel livet. synes jeg har «mast» på fastlegen litt mye, så da prøver jeg her før jeg evt bestiller enda en time :-)

Mann 51
Svar

Hei.


Det du beskriver her, gir ihvertfall ingen som helst mistanke om sykdom, så jeg synes ikke du trenger å oppsøke lege for dette. Det er generelt sett svært mye vi kan kjenne fra kroppen av forskjellige sanseopplevelser, som ikke har noen som helst med sykdom å gjøre, og dette høres slik ut.

Ut fra beliggenheten og det at du er slank, tenker jeg at det meget sannsynlig at det er tarmbevegelsene du har opplevd. På den siden av magen går tykktarmens siste del nedover mot endetarmen, og der er det hos slanke personer tidvis lett å se eller oppleve tykktarmen jobbe innholdet nedover, både avføring og ikke minst gass. 

Alternativt kan det ha vært leamus, som også er et normalfenomen i det fleste tilfeller og da vanligvis ikke skyldes sykdom.

Ting som kommer og går, slik som det du her beskriver, skyldes vanligvis heller ikke sykdom. Symptomer på sykdom pleier å vedvare og gjerne bli verre med tiden.

Så dette kan du trygt se an, mener jeg. 

Ha det bra.