Rumlig i magen

Spørsmål

Hei.
Jeg er ei jente på 21 år, som har veldig mye rumling i magen. Særlig gjelder dette når jeg ligger på ryggen, men det forekommer også ganske ofte ellers. Noen ganger er det faktisk så ille at jeg ikke får sove, både på grunn av lyd og mye bevegelse i magen. Jeg har ingen smerter i forbindelse med dette, men kommer i mange pinlige situasjoner, for eksempel i en stille forelesning eller første natt med ny kjæreste. Når slike situasjoner oppstår, blir jeg veldig nervøs og anspent og det gjør det vel kanskje ikke bedre. Jeg spurte legen min om dette, men fikk bare til svar at det ikke var så viktig siden jeg ikke hadde smerter. Han nevnte at det kunne komme av stress, men jeg føler ikke at jeg stresser selv. Selv om jeg ikke har smerter på grunn av dette, plager det meg veldig og jeg blir ofte tilbaketrukken og nervøs.
Jeg har hørt om noe som heter borborygmi, og tenkte kanskje det kan være det.
Jeg håper at du kan komme med noen løsninger til hva jeg kan gjøre for å bli kvitt dette, for som sagt plager det meg veldig og det hemmer meg i mange situasjoner.
Legen min var veldig lite behjelpelig med dette, og derfor håper jeg på et bedre svar her.
Jeg har prøvd miniform (mot gassansamlinger i mage og tarm) og link (syrenøytraliserende), men ikke noe av dette hjalp. Ellers spiser jeg regelmessig, og stort sett ganske sunt og variert. Vekten min er normal, og har ingen problemer med mage og tarm ellers.

Hilsen utilpass jente.

Kvinne, 21 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Borborygmi er det latinske ordet for rumlig i magen. Rumlig skyldes at magen jobber med maten - innholdet eltes frem og tilbake av tarmsammentrekninger, det lages luft/gass og denne gassen beveger på seg. Av dette får man rumlig i magen.

Slik rumling i magen har en tendens til å bli verre når man er engstelig og når man spenner seg i magen fordi man er redd for høylytt rumling. Du opplever kanskje at det blir verre når du er stresset eller engstelig. Derfor kan dette nærmest bli en ond sirkel og gi mer rumling.
Det første du må tenke på er derfor at dette er en normal "kroppslyd" og derfor ikke er noe du behøver å skamme deg over.

I tillegg bør du spise slik at du unngår så mye ulyder fra tarmene. Du må spise maten din rolig, uten å svelge mye luft, tygg maten godt og skyll maten ned med masse drikke. Unngå kullsyreholdige drikker, og lettbrus kan gi mer luft i magen. Det er en rekke matvarer som du med fordel kan unngå for å få mindre luft i magen, se vedlagte link.

Mosjon får gassen til å passere raskere. Unngå søtsaker, spesielt tyggegummi. Ceolat, Minifom, eller Siloxan dråper er midler du kan forsøke. Du kan kjøpe dem på apoteket uten resept.

Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-