Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Reflux?

Spørsmål

Hei, Har slitt med merkbar magetrøbbel de siste 3-4 år. Tar med litt historikk da dette kan være relevant. I 2016 fikk jeg sure oppstøt og noe som minnet om dette (små matbiter kunne presses opp i svelget, men ikke nødvendigvis med den sure effekten) omtrentlig 1-2 ganger i måneden. Legen anbefalte meg begynne drikke Biola jevnlig, og etter dette har jeg omtrent ikke opplevd flere sure oppstøt. Imidlertid har plager med magen fortsatt, og tidvis ganske kraftige hikk og raping. Mageplagene vil jeg beskrive symptomer som "rumling" "gnaging" og "urolig" og "nervøs" mange. Disse symptomene kan gå litt over i hverandre, men jeg mener det er et slags skille fra når det bare er "nervøs mage" og når det er "gnagende smerte" eller mageknip. Tidvis føler jeg at dette går tydelig utover energinivået. I tillegg opplever jeg tidvis en følelse av et ubehag (om ikke direkte smerte) som stråler opp i spiserør, men uten at det kommer noe opp. Raping, gjøre nr 2 på do evt å spise mat er alle aktiviteter som kan lindre dette noe. Å gå sulten er forøvrig også noe som gjør litt mer vondt enn det normalt skulle gjort. Jeg har foreløpig forsøkt Link tyggegummi og gå på Somac. Begge deler lindrer ubehaget som går opp i spiserøret og muligens noe magen, men symptomene er fremdeles for tydelige til at de kan sies å ha forsvunnet. Jeg drikker ikke kaffe (dette forverrer tydelig magen), spiser generelt mye sunn mat og trenger kondisjon og styrke 1-2 dager i uka. Er 33 år gammel med slank bygning, ca 14-15 fettprosent. Andre opplysninger, mulig relevans: - Fikk flere antibiotikabehandlinger i 2009-2010 da det var antatt at jeg hadde en seig infeksjon i forbindelse med seksuell smitte. Ble på sikt vurdert at dette heller var en autoimmun reaksjon - Tidvis trøbbel med luft i magen

Mann 33
Svar

Hei.


Her har du beskrevet dine mageproblemer ganske utførlig, men ikke stilt noe konkret spørsmål, så da blir det litt usikkert for meg hva du ønsker informasjon eller råd om. Jeg velger derfor å kommentere det du skriver, og å gi deg noen råd.


Jeg synes dine symptomer i betydelig grad gir mistanke om syrerelaterte plager fra magesekk / spiserør, evt reflux, hvor lukkeventilen mellom magesekk og spiserør ikke fungerer optimalt, og mat og syre fra magesekken kan gå opp i spiserøret og irritere. Denne diagnosen kan eventuelt bekreftes med gastroskopi. Det at Somac demper plagene, er også med å tale i denne retningen. 


Men du kan ha andre ting også, f.eks. kan det være matvarer du reagerer på. Du bør for ordens skyld sjekkes for cøliaki og laktoseintoleranse også, begge deler er tilstander som ikke er sjeldne, og som ofte har noe utypiske symptomer. 


Du kan få hjelp av fastlegen til å få utredet og diagnostisert disse plagene dine, og hvis du får det, så vil det jo da sannsynligvis bli mulig å si noe om hva slags behandling, evt medisiner, som kan hjelpe deg beste. 

Håper det var grei informasjon. Lykke til.