Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Reflux?

Spørsmål

Hei. Er en normalt frisk person på 22 år som de siste ukene har slitt med magetrøbbel. Kan dog nevne at jeg har hatt mye mageproblemer opp igjennom årene uten at noen tester eller undersøkelser har kunnet gi svar på dette. Problemet nå er at jeg hver dag i rundt to uker har hatt et slags konstant ubehag midt i magen og opp mot brystet som har gitt noe variert avføring. Jeg har vært kvalm i et par dager, også har dette blitt bedre, før kvalmen er tilbake igjen. Det verste er den følelsen jeg får hver kveld/natt. Da får jeg en sulthetsfølelse i magen (selv om jeg nylig har spist). En slik sultfølelse man får hvis man nesten ikke har spist på en hel dag. Samtidig med dette følger enda mer ubehag midt i magen og oppover mot brystet. Når jeg våkner dagen etter er stort sett magesmertene noe bedre, men gjennom dagen har jeg et konstant ubehag. Lurer på om du har noen ideer om hva dette kan være? Ønsker ikke å besøke lege unødig, og i disse ferietider er det heller ikke lett å få time. Dette er dog noe som plager meg veldig hver dag nå.

Kvinne 22
Svar

Hei.


Dette klinger i første omgang mest i retning av syrerelaterte problemer fra magesekken, evt spiserørsbrokk / reflux. Det gir ofte en slik sultfornemmelse i mellomgolvet og oppover brystet, som du beskriver. Forverring i liggende stilling er også typisk, spesielt for reflux. Ved reflux fungerer lukkemuskelen mellom magesekk og spiserør ikke optimalt, og da vil innhold fra magesekken lettere bevege seg opp i spiserøret, når en ligger, i motsetning til når man er i vertikal stilling, for da vil tyngdekraften bidra til å hindre innholdet i magesekken å bevege seg oppover i spiserøret. 

Slik problematikk kan eventuelt bekreftes eller avkreftes med gastroskopi, men siden du vil ha råd her og nå, før eventuell legetime, så synes jeg du godt kan forsøke syredempende medisiner i en periode, for å se om det hjelper og lindrer. Gjør det det, styrker det mistanken om at det er dette som er årsaken. Du kan f.eks. forsøke reseptfri Zantac eller Pepcid. Ta det daglig i en periode. Små og hyppige måltider kan også hjelpe. Og du bør absolutt forsøke å bygge opp hodeenden av sengen, dvs halvsitte å sove, fremfor å ligge flatt. Legg en dyne under overkroppen, for eksempel. Det kan også hjelpe.

Håper rådene kan være til hjelp. God bedring.