Reflux, ikke kreftmistanke

Spørsmål

Jeg tror at jeg i perioder sliter veldig med helseangst. Det kan gå mange år imellom hver periode, og i de gode periodene fokuserer jeg lite på det. Det blir trigget av at jeg får et eller flere symptomer jeg aldri har hatt før. Dette startet før jul da jeg fikk en stor kul fremme på halsen på den midtdelen av skjoldbruskkjertelen. Denne forsvant i løpet av en uke, og min fastlege mente det var en halscyste. Han så at jeg hadde forstørret skjoldbruskkjertel, og sendte meg til ultralyd. På ultralyden så de at den var litt forstørret og at den hadde multippel cyster. I blodprøvene fant de ikke noe galt, kun svært lav vitamin D og noe jernmangel. Spesialister på feltet for mente det var ingen grunn til å undersøke dette videre etter de mottok bilder og resultater fra blodprøver. I denne perioden begynte å kjenne et nytt ubehag i form av halsbrann, brystbrann, gulping, sure oppstøt og fornemmelsen av at maten blir liggende igjen i mellomgulvet når jeg spiser. Også noe ubehag ved svelging. Jeg har alltid hatt problemer med halsbrann og sure oppstøt i perioder, men denne gangen føltes det verre. Da begynte jeg å Google symptomer. Jeg har siden da hengt meg opp i en stor frykt om at jeg har magekreft. Jeg dro raskt til legen min igjen, og han sa at det kunne virke som om jeg har et mellomgulvsbrokk og at magekreft ikke engang var i hans tanker men henviste til gastroskopi. Jeg slo meg til ro med det i noen dager, frem til jeg begynte å få helt svart avføring. Lite søvn, perioder med skjelving og mye angst. Det toppet seg da jeg fant svarte prikker i og utenfor avføringen. Jeg fant ut at dette kom fra quinoa-salat, og at avføringen var svart på grunn av jerntabletter. Går på somac. Roet meg ned. Har ikke fått time for gastroskopi før i slutten av Mai, og har blitt reddere igjen. Bør jeg ta privat gastroskopi for å få det ut av tankene? Drar på turne i 5 uker fra Mars. Symptomene jeg har nå er ubehag høyre side i mellomgulv ved svelging, og følelse av at maten stopper opp.

Mann 32

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Der er ikke noen mistanke om kreft i det du forteller her 


".....halsbrann, brystbrann, gulping, sure oppstøt og fornemmelsen av at maten blir liggende igjen i mellomgulvet når jeg spiser. Også noe ubehag ved svelging. Jeg har alltid hatt problemer med halsbrann og sure oppstøt i perioder, men denne gangen føltes det verre."  


Disse symptomene oppstod etter runden med utredninger og undersøkelser for skjoldbruskkjertelen din, og det er meget mulig at det er det som har trigget din underliggende tendens til helseangst nå. Syrerelaterte plager fra magesekken forverres også ofte at angst og usikkerhet, og jeg ser helt klart for meg en mulig sammenheng her. Og så har det hele naturligvis blitt forverret av din googling av symptomer, -som forventet.


De symptomene du kjenner nå, jfr over, er ting du alltid har kjent, men i varierende grad. Det er altså ikke nyoppståtte symptomer,  men velkjente for deg. Det taler sterkt imot kreft. 


Du har heller ikke objektive tegn til kreft eller "røde lys", som f.eks. vekttap og generell sykdomsfølelse.


Jeg er helt enig med fastlegen din i at dette helt klart høres ut som symptomer som har med mellomgulvsbrokk / reflux å gjøre. Du bør fortsette med medisinen mot dette, og prøve å la være å bekymre deg, for det forverrer ofte slike plager. Jeg ser ingen grunn til fremskynding av gastroskopi i det du forteller om her, ene og alene fordi jeg ikke ser noen kreftmistanker her. Lov deg selv å ikke google mer symptomer, du har nå erfart hvordan det nesten uten unntak forverrer plager, om man har legning for helseangst.


God bedring.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-