Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Reflux eller kreft?

Spørsmål

Hei jeg er 36 år gammel og mann. For noen år siden fikk jeg en følelse av å ikke svelge ned maten ordentlig. Etter det gikk jeg til lege. Han henviste meg til en øre nese hals lege som mente jeg hadde et problem med reflux. Jeg fikk resept på noen medisiner som var syredempende. Jeg følte meg mye bedre etter konsultasjon og trodde ikke jeg trengte å ta medisinene. Nå i det siste har jeg kjent et slags trykk i brystet, har i årevis sliti med slim i halsen som legen mente det ikke var noe å gjøre med, innimellom har jeg en irritasjonshoste i halsen som kommer og går, jeg har en følelse av at jeg ikke klarer svelge maten ordentlig også når jeg ikke har noe i munnen føler jeg at jeg fortsatt har noe der, jeg har også i mange år vært oppblåst. Jeg er redd for kreft i spiserøret og at jeg ikke tok de medisinene jeg burde ha tatt for 2 år siden. Hva bør jeg gjøre nå og kan jeg ha utviklet kreft ? Er ellers frisk og ikke røyk eller alkohol, men overvektig noe jeg prøver å gjøre noe med.

Mann 36
Svar

Hei.


Du har vært til ØNH-lege etter å ha opplevd svelgproblemer, og legens konklusjon var at du har reflux. Det kan meget gjerne være korrekt diagnose, ut fra den symptombeskrivelsen du kommer med her. Det at du er overvektig er med å øke sannsynligheten for dette ytterligere.

Nå har du irritasjonshoste og følelse av å ikke få svelget maten ordentlig, noe som kan tenkes å skyldes en eventuell reflux. 

Du sier at du er redd for kreft, og spør hva du bør gjøre nå.

Jeg synes du skal starte med de medisinene mot reflux som du fikk. Virker de, så er det selvfølgelig veldig bra. Virker de ikke, eller evt dårlig, så skal du oppsøke legen din igjen, og da vil det bli vurdert om du kanskje skal gastroskoperes for å se etter årsaker i spiserøret. 

Når det gjelder muligheten for kreft, så kan jeg naturligvis ikke gi deg noen garanti for at du ikke kan ha det, for det kan ingen lege gi noe menneske, men jeg synes ihvertfall at så lenge du har fått stilt en diagnose (som kan være korrekt) og fått medisiner mot dette, så bør det å forsøke disse, nå være det første du gjør. Forsøk også å sove med høyt hevet overkropp, altså halvveis sittende. Det kan hjelpe mot refluxplager. Det samme gjelder få og hyppige måltider, fremfor få og store. Vektnedgang vil også stort sett alltid hjelpe svært godt mot refluxplager.

Lykke til og god bedring.