Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Redd for kreft

Spørsmål

fra november i fjor begynte å bekymre meg for kreft og etter hvert kreft i mageregionen ( tykktarm, endetarm, magesekk). Dette har i desember, januar og februar resultert i stikkende / strømmende hodepine, stikkende følelse i bryst og følelse av at det ligger noe på brystet, , tungpustet, leddsmerter, kalde fingre, oppblåst mage, halsbrann, endret avføringsmønster, hard og myk avføring, forstoppelse,(avføring før var ca 1 gang hver dag og ofte hard) mye fjerting, mageknipe, tretthet, ømhet i kroppen som minner om influensa ( litt nedsatt allmentilstand) kvalme øverst i magen ( rundt refluxknappen) og kvalme nederst i magen, mageknipe, hjertebank. Alle symptomene kommer og går og jeg har aldri alle samtidig. Varigheten På symptomene er fra 1 til 5 timer. I desember dør moren min av kreft. Kreft med opprinnelse i eggstokker med spredning i tykktarmen og 26 timer etter bisettelse fødes datteren min. I slutten av desember Ser jeg slim og noe som kan se ut som blod på avføringen, men da har jeg hemorider så jeg antar det kommer fra den. Fra desember av så er det av og til noe slim i mer eller mindre grad som på bilde På avføringen. I januar føler jeg at jeg igjen ser blod på avføringen. Hemofec test blir tatt og det er blod i to av tre avføringsprøver. SKal ta en avføringsprøve nå på glass og oppfølging hos lege 11 mars med blodprøver. Jeg har ikke påvist noe matintoleranse. JEg skal gå til psykolog fordi jeg tror det kan være lurt. Jeg trener igjen ukentlig etter et års med opphold. Faren min fikk i fjor også påvist kreft, men den er i følge legene ikke farlig variant. Han har kreft i urinblæra. Mine to spm er: 1. Er min oppramsing av symptomer mest sannsynlig pga angst? OM jeg tenker negative tanker kommer det ofte et av disse symptomene, men jeg kan også føle disse symptomene uten å ha tenkt noen negative tanker om kreft eller andre ting. 2. Er det sannsynlig at jeg har noen form for kreft pga blødningen og hva er blødningen om det ikke er fra kreft.

Mann 34
Svar

Hei.


Du er altså en mann på 34 år, som i 3 måneders tid har begynt å bekymre deg mye for kreft. Det har skjedd paralellt med at din mor døde av kreft, og ditt barn ble født, begge deler sterke emosjonelle opplevelser som gjør mye med oss, f.eks. kan det trigge sykdomsangst. Jeg kan naturligvis ikke trekke noen sikre konklusjoner om dette kun via et spørsmål og svar på internett, for det må det legeundersøkelser til for å kunne gjøre, men det blir jo tatt hånd om av fastlegen din. Men i det minste kan jeg absolutt bekrefte at det er fullt mulig at de plagene du har nevnt her, kan ha psykologiske forklaringer og skyldes angst. Slikt er vanlig, og ganske så sannsynlig i ditt tilfelle.


Så til dine symptomer:


1. Er min oppramsing av symptomer mest sannsynlig pga angst? OM jeg tenker negative tanker kommer det ofte et av disse symptomene, men jeg kan også føle disse symptomene uten å ha tenkt noen negative tanker om kreft eller andre ting. 


Det er ganske sannsynlig, ja. Blant annet fordi symptomene ikke er tilstede hele tiden, men kommer og går, og det er fra forskjellige steder i kroppen og forskjellige organsystemer. 


2. Er det sannsynlig at jeg har noen form for kreft pga blødningen? Og hva er blødningen om det ikke er fra kreft?


Tarmkreft som årsak til det at du har hatt positive hemofec-prøver, er statistisk sett den minst sannsynlige av alle mulige forklaringer. Ikke minst fordi du er kun 34 år, og tarmkreft er primært en sykdom som forekommer i langt eldre aldersgrupper, og i praksis er det knapt forekommende i din aldersgruppe.

Langt mer sannsynlige forklaringer på blødning fra tarm er f.eks. hemoroider eller fissurer, små sprekker i tarmslimhinnen i rektum. 


Men så til et viktig poeng: Du er under utredning for dette, og vil derfor få klare og sikre svar på alt du lurer på om dette, inklusiv hva du har og ikke har av sykdommer. Når du nå stiller en del spørsmål her om sannsynligheten av kreft og sannsynligheten for andre ting, så er det du gjør egentlig å prøve å foregripe begivenhetenes gang og få svar før du er utredet. Det er fullt forståelig, men samtidig ikke mulig. Du kan ikke finne ut noe som helst om hva plagene dine skyldes, ved å tenke på eller spørre om sannsynligheten for det ene eller det andre. Derfor ville jeg nok bare lagt dette fra meg nå, og sørge for å bli ferdig utredet. Sannsynligheten for kreft er usedvanlig liten alt i alt, slik du beskriver dine plager og din situasjon her og nå.

Ha det bra.