Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Redd for kreft i tarmen

Spørsmål

Hei!Jeg er en kvinne tidlig i 40 årene som de siste 5 ukene har plagdes med magen.Jeg har alltid hatt avføring på morgenen og da følt at tarmen har vært tømt.Problemet nå er at jeg føler at det sitter avføring igjen i tarmen og følelsen av det kommer gjerne når jeg har spist etpar måltider og det er kommet litt utpå dagen.Det er ikke slik at jeg må på do igjen,bare en følelse at det sitter avføring langt ned i tarmen.Jeg har innimellom også friskt blod på papiret,og litt i doskåla.Når det kommer blod er det gjerne om avføringen har vært litt hard og da kjennes det ut som noe sprekker idet den kommer ut.Friskt blod innimellom har jeg hatt i flere år og var av den grunn på colonsoskopi for 2,5 år siden.Svaret derfra var at jeg hadde innvendige hemorider og noen divertikler.Ingen tegn til noe malingt,heller ikke polypper.Legen sa jeg kunne komme tilbake å få fjernet hemoridene om besværlig.Dette har jeg ikke gjort da det kun har vært små blødninger innimellom.Trener daglig og god matlyst.Ingen fall i vekt,GB,nattesvette etc.Jeg er allikavel livredd for at dette er kreft .Mitt spørsmål til deg er derfor,hva bør jeg gjøre?Tror du det er kreft i tarmen til tross for ingen tegn på dette for 2,5 år siden?Har ingen kreft i familien .Evnt hva annet kan det være?Har brukt vi Siblin en ukes tid og synes det har blitt litt bedre etter dette.Føler da på en mer fullstendig tømming.Sceriproct stikkpiller tatt etpar uker med usikker effekt.Takknemlig for svar.

Kvinne 42
Svar

Hei.


Du er livredd for at dine symptomer skyldes kreft, og det er en fryktelig følelse. Heldigvis kan du gjøre noe for å bli kvitt den forferdelige tanken, og det er å oppsøke lege for å finne årsaken til plagene dine, for sannsynligheten for at det ikke skyldes kreft er statistisk sett utrolig mye større enn sjansen for at det er kreft. Jeg kan som du såklart forstå, ikke si noe som helst konklusivt om dette kan være kreft eller ikke, uten å undersøke deg. Og jeg tror heller ikke at det at du får beskjed om at det "lite sannsynlig" og lignende, er noe som vil hjelpe deg til å bli kvitt denne tanken. 

I tillegg er det også en god og viktig tommelfingerregel, at voksne mennesker som opplever endringer i avføringsmønster, bør oppsøke lege nettopp for å utelukke ondartet sykdom. Plagene dine kan godt skyldes forstoppelse, fissurer og hemoroider, men få dette undersøkt så gjør du både det som er anbefalt, og i tillegg slipper du å bekymre deg mer. Uansett hvor mye du måtte tenke og spekulere omkring dette, vil du allikevel ikke få et sikkert svar, så finn heller ut av det. Lykke til!