Prostata, PSA

Spørsmål

Eg tok prostataoperasjon september 2016. Hadde 0,98 i PSA 3mnd etter operasjonen. Den har stege med 0,5, slik at den er 1,3 no 8 mnd etter operasjonen. Er det vanleg at ein får stigande PSA etter operasjon? Fastlegen skal følge meg opp. Må eg ha stråling?

Svar

Hei.

Du har ikke skrevet hvorfor du ble operert, men jeg gjetter på at det var pga prostatakreft, siden du avslutningvis spør om stråling?
Jeg vet heller ikke hva slags operasjon som ble utført, dvs om du fikk fjernet hele prostatkjertelen eller ikke. Det er et poeng i forbindelse med hvordan PSA-verdier etter operasjonen skal tolkes.

PSA er en blodprøve som stiger ved sykdom i prostata, inkl ved prostatakreft, hvor den kan stige mye. Det du forteller om her, en stigning fra 0,5 til 1,3 er en liten stigning, ikke en stor. 1,3 er en lav verdi.

Ved f.eks. prostatakreft med spredning, kan PSA bli meget, meget høyere, f.eks. over 100.
Hvor raskt en PSA stiger, er også et poeng.

PSA-verdien gir ingen sikre svar i seg selv, bare som tall betraktet. Den må tolkes av den lege som kjenner pasienten, og sees i sammenheng med sykdommen vedkommende har, hva slags operasjon som er gjort osv. Din lege vil nå følge opp dette for deg, og det er bra, og det er det som skal gjøres.
Har legen sagt hvordan du skal følges opp? Hvis ikke, så spør. Jeg gjetter på at det eneste som i første omgang skal skje, er at en følger med på blodprøven videre. Forhør deg gjerne med legen din om det er dette som nå skal skje.
Du spør om du skal ha stråling. Det kan jeg naturligvis ikke svare på i det hele tatt. Men jeg antar sterkt at det spørsmålet er stilt alt for tidlig, eller at det er "feil spørsmål" nå, for stråling er jo en behandlingsmetode mot kreft, f.eks. spredning fra prostatakreft, og det har du jo slett ikke fått påvist, såvidt jeg forstår?

Dersom du i en eller annen fremtid skulle få tilbakefall med evt spredning av din prostatkreft (hypotetisk sett) så kan naturlig nok stråling kanskje være en av flere aktuelle behandlingsmåter, men det vurderes individuelt i hvert enkelt tilfelle, og det er ihvertfall ikke noe en kan sie noe som helst om via internett.
Men som sagt, etter alt å dømme så er dette "feil spørsmål til feil tid", akkurat her og nå.

Du har åpenbart et betydelig behov for informasjon om din helse, prostatasykdom, oppfølging og blodprøver, så bestill derfor time hos fastlegen nå for en grundig samtale om disse tingene, så slipper du å bekymre deg videre.

Ha det bra.