Problematisk tarmfunksjon etter lengre tids bruk av avføringsmidler

Spørsmål

Jeg har det siste året vært plaget av mye luftsmerter. Jeg merker det spesielt om natten, og har da problemer med å sove. Det er som om luft bare går frem og tilbake i tarmen. Det er så plagsomt at jeg gruer meg til natten. Etter fødsel for 2,5 år siden, da det måtte syes mye etterpå og jeg hadde problemer med forstoppelse og jeg tok jevnlig laxoberal. Det sluttet jeg med helt da jeg fikk mye mage/ tarm smerter. Brukte etter dette duphalac jevnlig, men sluttet helt med denne også nå, for jeg var redd den opprettholdt luftsmerter som jeg har. Jeg har vært til legen og hun nevnte irritabel tarm og foodmap. Jeg forsøker å følge food map dietten, men av og til har det sklidd ut. Har ikke merket noe forskjell på dietten. Har nå tenkt å følge denne 100 %, for å se om det hjelper. Men burde jeg feks hatt en coloskopi? Eller annen utredning? Jeg prøver å spise riktig men det virker som om det jeg gjør ikke hjelper. Jeg har testet for laktose og gluten, jeg tåler begge deler. Har hemorider , som kom etter fødselen. Har ellers hatt spiseforstyrrelser siden barn/ungdoms og spist endel uregelmessig , for lite/ for mye, ol. har et veldig anstrengt forhold til mat og kropp. Drikker ca 4 kopper kaffe daglig og et lite glass vin om kvelden. Er det uheldig? Håper virkelig jeg kan bli bedre enn det jeg er nå. Dette bekymrer meg veldig. Takk for svar. Mvh

Kvinne 39
Svar

Hei.


Du er en kvinne på 39 år, som nå i et års tid har vært plaget av luftsmerter, spesielt om natten. Dette har oppstått etter en lengre periode med avføringsmidler, som midlertidig kan ha satt ut tarmens naturlige funksjon i noen grad, tenker jeg når jeg leser det du her har skrevet. Du spør om du bør coloskoperes. Det ser jeg ingen grunnlag for her, og vet ikke hva man da evt skulle se etter eller mistenke. Med andre ord er jeg rimelig sikker på at du ikke har noen som helst praktisk nytteverdi av det. Dine 4 kopper kaffe pr dag kan du bare fortsette med. Et lite glass vin om kvelden er uproblematisk for folk flest, om ikke man har et problematisk forhold til alkohol eller står i fare for å få det. Noe av faren med det er forøvrig at et glass lett kan bli to, og to lett kan bli tre, og så kan en slik vane rulle på seg opp gjennom årene. Men rent helsemessig her og nå, er det et uproblematisk inntak av alkohol. Kanskje du burde forsøke probiotika av forskjellige typer, for å se om det kan virke gunstig? I tillegg kan selve tiden virke gunstig, om forklaringen ligger i at tarmens funksjon har vært påvirket av lengre tids bruk av antibiotika.

Av annen utredning tenker jeg at du bør ta stoffskifteprøver, da stoffskiftesykdom kan påvirke tarmen, og du kan ta en avføringsprøve som heter hemofec, som viser om der er spor av blødning i tarmen. Det er en uspesifikk prøve som viser om der er mistanke om sykdom i tarmen eller ikke.

God bedring videre.