Post-infektiøs IBS

Spørsmål

Mann på 27 år fikk for 4 år siden magesmerter og endret avføring etter ferie i Europa. Han drakk noe forurenset vann fra en kran i en husvogn. Han fikk og har fortsatt mest treg mage, av og til løs mage og problemer med å tømme seg. Svimmel og brennende magesmerter midt i magen ved tolvfingertarmen. Smertene blir mer intense utover dagen og spesielt når han står lenge oppreist. Når han legger seg ned forsvinner smerten gradvis. Noe mekanisk? Om morgenen er han smertefri. Han har tatt recto/gastroskopi/ultralyd abd/blodprøver/parasitter/kalprotektin. Alt ok. Prøvd dietter og foodmap uten resultat. Prøvd flagyl og ciprofloxacin. Mot slutten av kuren med ciprofloxacin fikk han tømt seg godt. Prøve Vermox? Syns det er for lettvint å kalle det dysbiose eller IBS. Kan luft i tarmen gi så store smerter og forsvinne når han legger seg ned? Hvis det er en blokkering i pankreasgangene vil pankreas stadig trekke seg sammen for å prøve pumpe ut nok enzymer. Er det slike sammentrekningssmerter han har? Fastlege vil ikke gi ham MR us av gallegangene. Er MRCP beste us på galleganger i Pankreas? Kan han få tatt en MRCP privat ? Hvor er det best kompetanse på pankreas galleganger? Har lest at normal ultralyd og blodprøver ikke alltid avdekker gallegangssteiner? Vandrende nyre kan gi smerte lindring i liggende stilling? Han har vært noe plaget med korsryggsmerter tidligere og har en "uoffisiell" Rheumatoid faktor blodprøve på ca.50 (normalt <20). Han er også plattfot. Skal han bare "slå seg til ro" med IBS diagnosen og leve med store smerter? Eller bør han utredes mer? Hvor kan han få hjelp når fastlegen ikke kan gjøre mer?

Svar

Hei,
IBS etter infeksjon er dessverre ikke uvanlig. Jeg ville fulgt råd og retningslinjer for IBS og sett om han blir bedre.
Her er en artikkel på engelsk:
https://academic.oup.com/cid/article/46/4/594/298845
Og her er en på norsk: http://www.lommelegen.no/artikkel/ibs-dette-er-irritabel-tarm-syndrom
Mvh,

Nina Bryhn, MD