Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Pmageolypp i magesekken

Spørsmål

Hei, jeg har vært på gastroskopi. Legen sier de fant en funduspolypp, og at det ikke er kreft. Bare en polypp, ikke flere, 2,5 millimeter stor. Er det vanlig å ha polypper. Og jeg forstår at det er forskjell på en polypp og kreft (det er ikke det samme). Jeg har hatt symptomer tidligere, vil det gi det samme symptomer som kreft, selv om det bare er en polypp? Er det sannsynlig at det er betennelse som har leder til alle disse symptomene som magesmerter etc. I dag er jeg symptomfri, og håper at vektnedgangen slutter. Hva kan jeg gjøre for å få det fjernet (polyppen).

Mann 41
Svar

Hei.


En polypp er en godartet, stilket utvekst. Godartet betyr altså at det ikke er kreft. Det er ikke uvanlig å ha, en rekke forskjellige steder i kroppen. De vil som hovedregel ikke noen symptomer eller plager av noe slag, spesielt er det helt utenkelig at en polypp så liten som det du hadde, 2,5 mm stor, skulle kunne ha gitt noen plager.  Jeg vet lite om hva slags mageplager / -symptomer du har eller ikke har, bortsett fra vektnedgang og magesmerter, men uansett hva det er eller har vært, så har det ihvertfall ikke vært denne lille polyppen som har vært årsaken, det kan vi være helt sikre på. En polypp som dette vil ikke kunne gi vektnedgang, og heller ikke forårsake smerter. Det er ingen sykdom, men kun det vi kaller et tilfeldig bifunn, og ikke en forklaring på symptomene dine. 

Du spør om det er sannsynlig at det er betennelse som har ledet til dine mageplager og vektnedgang. Det er det dessverre ikke mulig for meg å svare på, ut fra såpass lite informasjon jeg har her. Hvis du har hatt en betennelse, så vet vi imidlertid at det kan gi smerter, generelt sett. 

Du spør om hva du kan gjøre for å få fjernet polyppen. Jeg er ikke helt sikker på om jeg forstår det spørsmålet, for jeg tenker at man mest sannsynlighet fjernet polyppen når du ble gastroskopert. Det tenker jeg fordi at du har fått til svar at det var en godartet polypp og ikke kreft, og for å kunne si det, må jo polyppen ha blitt fjernet, tatt ut, og undersøkt i mikroskop. Jeg synes derfor at du skal spørre legen din om ikke det er slik jeg tenker, at denne faktisk er fjernet. Og er den det, så er den jo borte nå, og ikke lenger noe du trenger å tenke på.  Et mer generelt svar på spørsmålet ditt, er at polypper fjernes ved å klippe over stilken de sitter på. 

Håper det var svar på spørsmålene dine. Lurer du på mer, så tenker jeg at du får bedre og mer konkrete svar via fastlegen i dette tilfelle, siden han/hun har epikrisen etter gastroskopien, og kan gå gjennom denne med deg osv.

Ha det bra.