Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Plagsomme hemoroider

Spørsmål

Hei Jeg gjennomførte strikkoperasjon på indre hemorider for over to måneder siden, og problemene er fortsatt ikke borte da jeg tror det var flere hemorider som ikke ble tatt. Det er lenge til jeg skal tilbake igjen så er litt desperat. Gjør ikke så vondt å gå på do lenger, men det er ofte smertefullt rett før, som om jeg kjenner avføringen inntil tarmveggen på en smertefull måte, hvis det gir noe mening. Smerten avtar da ikke før jeg går på do, men rett etterpå føles det ømt og tidvis smertefullt. Det som også er veldig plagsomt er at jeg går rundt med en konstant følelse av at noe sitter i endetarmsåpningen, som også kan gi ´ávføringstrang``aktig følelse av og til og er veldig ubehagelig. Jeg har tidligere brukt scheriprocht salve flere ganger, men vil ikke bruke den mer da jeg er redd den skal gjøre huden min tynnere. Jeg bruker nå alcos anal, vet ikke om den hjelper i det hele tatt egentlig siden den ikke har kortison. Har brukt scheriporct rundt 7 ganger kanskje det siste året, med gode mellomrom. Er det trygt å bruke den igjen da? Eller vil det bare gjøre ting være? Med tanke på at den inneholder kortiso Jeg spiser veldig sunt for å holde avføringen myk, og drikker mye vann og går turer hver dag. Gjør egentlig alt etter boka, men plagene vil likevel ikke forsvinne. Det er da veldig slitsomt å tenke på at det er så lang tid før jeg kan få en eventuell ny operasjon. Jeg lurer derfor på om det er noe annet jeg kan gjøre for å dempe plagene. Jeg lurer også noe angående trening og sitting. Er det sånn at hemorider kan forverres av jogging, løfting av vekter osv? Jeg student, så sitter mye å leser, er dette uheldig? Jeg sørger for å gå tur i løpet av dagen og reiser meg opp jevnlig så jeg ikke sitter stille i flere timer i strekk. Siste spørsmål: er det mulig å bli kvitt dette? Er strikkoperasjon effektivt i den grad at man ikke får det tilbake så lett? Dersom man følger alle forhåndsreglene selvfølgelig. Jeg bare kjenner at dette ikke er noe jeg orker å leve med.

Kvinne 21
Svar

Hei.


Dine plager nå kan skyldes at det er relativt kort tid siden operasjonen, og det kan være sårflater etter hemoroidene som ikke er helt tilhelet, og som gjør vondt når avføring passerer. Det vil isåfall avta med mer tid, og forsvinne. Alternativt kan du ha flere hemoroider, som du selv er inne på. Du sier at det ikke er så vondt lenger, og det er uansett hva dette er, et meget løfterikt poeng. For når bedring har begynt, vil bedring ofte fortsette, vet man av erfaring.


Så til dine konkrete spørsmål:

"Har brukt scheriproct rundt 7 ganger kanskje det siste året, med gode mellomrom. Er det trygt å bruke den igjen da? "


Ja det kan du gjøre. Det er sammenhengende bruk som er mer uheldig, for da kan kortisoninnholdet gjøre hud og slimhinner tynnere og skjørere.


"Eller vil det bare gjøre ting være? Med tanke på at den inneholder kortison"


Nei, den vil ikke gjøre det verre, jfr ovenfor. I beste fall kan det også hjelpe, og derfor bør du forsøke det nå.


" Jeg spiser veldig sunt for å holde avføringen myk, og drikker mye vann og går turer hver dag. Gjør egentlig alt etter boka, men plagene vil likevel ikke forsvinne. Det er da veldig slitsomt å tenke på at det er så lang tid før jeg kan få en eventuell ny operasjon. Jeg lurer derfor på om det er noe annet jeg kan gjøre for å dempe plagene. "


Jeg ser ikke noen gode råd eller tiltak som du ikke allerede har forsøkt, nei.


"Jeg lurer også noe angående trening og sitting. Er det sånn at hemorider kan forverres av jogging, løfting av vekter osv?"


Ja, hemoroider kan forverres og bli større av vektløfting, men ikke ved jogging. Det kommer av økt trykk inni bukhulen ved vektløfting, noe som gjør at hemoroidene kan vokse. Men klarer man å løfte uten å bruke bukpressen, forverrer ikke styrketrening med vekter hemoroider.


 "Jeg student, så sitter mye å leser, er dette uheldig?"


Ja, det regnes for å kunne forverre hemoroideplager. 


"Siste spørsmål: er det mulig å bli kvitt dette?"


Ja. Jeg har ikke hørt om kroniske hemoroider. De kan være seiglivede og vanskelige å bli kvitt, imidlertid.


"Er strikkoperasjon effektivt i den grad at man ikke får det tilbake så lett?"


En slik operasjon fjerner hemoroider, men forhindrer ikke at man kan få dem tilbake. Alle mennesker kan få hemoroider både en og flere ganger av livet, og det er så vanlig at det nesten er å regne med en eller flere ganger i løpet av livet. Jeg mener jeg har lest tall som at cirka en tredel av oss får hemoroider i løpet av livet.


Håper at det var greie og nyttige svar på dine spørsmål og ønsker deg lykke til.