Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Plages av akutt avføringstrang under taler, presentasjoner m.v.

Spørsmål

Til Brynjulf Barexstein Jeg takker for svar om bruk av Immodium for å forebygge akutt trang til (løs) avføring. Jeg fikk også et klart svar om at jeg kan bruke Microlax for å tømme tarmen og dermed redusere risikoen for at problemet skal oppstå. Mitt tilleggsspørsmål er da om en kan ta mer enn en Microlax med med kort tids mellomrom for å sikre at en får tømt seg mest mulig. Dessuten: Såvidt jeg forstår, virker Immodium slik at perstaltikken i tarmen reduseres. Men er det også noe som kan bidra til å gjøre avføringen fastere, som f.eks. salt, melk/ melkesyretabletter, kaffe eller andre matvarer/næringsmidler (altså motsatt virkning av f.eks. svisker, lakris)?

Mann 60
Svar

Hei igjen.


I utgangspunktet så er Microlax beregnet som en engangsdose, og vanligvis trenger man ikke mer heller, for det gir som hovedregel en kraftig tarmtømming. Du spør så her om du kan ta mer enn en Microlax med kort tids mellomrom, for å få tømt deg mest mulig. Hvis vi her snakker om engangsforeteelser, og ikke daglig bruk, så vil ikke dette være direkte skadelig, men kanskje ubehagelig, og høyst sannsynlig unødvendig og uten ekstra effekt. Jeg ville nok heller forsøkt ett stk, og se om det ikke gir tilstrekkelig tømming.


Så spør du om matvarer som kan gjøre avføringen fastere. Det er ingen enkeltmatvare som har denne effekten, så om noe skulle bidra til tregere avføring, så måtte det være "å tenke motsatt" av det en gjør, når en skal gi råd om hvordan forebygge forstoppelse. Dvs mindre fiber i kosten, mindre grønnsaker og frukt, mindre oljer, hvitt brød fremfor grovt brød, men som du ser, blir jo dette lett et heller usunt kosthold. Og slike kostholdsendringer påvirker kun avføringen over tid, og ikke som en engangsforeteelse før presentasjoner osv, så jeg tror rett og slett ikke på den løsningen du der har tenkt i retning av.


Det er imidlertid ingenting i veien for at du selv kan prøve deg frem med dette, men noe entydig og konkret råd om slike matvarer kan jeg nok ikke gi deg.


Håper du finner gode løsninger, ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-