Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Plager fra mage, svelg og endetarm. Sammenhenger?

Spørsmål

Hei. Jeg er 41 år og Oslo-borger. Jeg har hatt noen problemer tidligere i livet. Når det gjelder denne tjenesten, så betalte jeg for videokonferanse for noen minutter siden, og jeg tror pengene blir trukket. Men jeg har ikke kameraet. Jeg har 4 symptomer. Et av disse 4 symptomene har jeg hatt et halvt år. Det går på sur mage / sure oppstøt. For 6 måneder siden hadde jeg det problemet, og fikk da påvist betennelse / hevelse i svelget - og det skyldtes sur mage. Det er en liten irritasjon som ikke går bort, akkurat når jeg svelger. Jeg fikk medisin mot sur mage den gangen, og da jeg hadde brukt reseptbelagte medisiner i 4-6 uker, gikk problemet bort. Men jeg er også redd for den underliggende grunnen til at jeg har sur mage. Betennelsen var borte helt til nylig, og jeg fikk den tilbake for ca 2 uker siden. Det arter seg på samme måte som sist. De siste 4 dagene har jeg hatt smerter i magen, diffuse smerter, kan ikke si akkurat hvor, moderate smerter. Sykdomsfølelse i den delen av kroppen. For ca 2 uker siden opplevde jeg for første gang anale smerter / kløe / ubehag i endetarmen. Vet ikke hva det skyldes, det er jo en del av fordøyelsen. Jeg har også lagt merke til de siste dagene at det siver litt avføring ut selv om jeg ikke har vært på do. Jeg er selvsagt redd for kreft. Jeg er ved ganske god helse. Tror du de 4 problemene skal ses i sammenheng, tarmen (selv om det er endetarmen), sure oppstøt (en del av fordøyelsen). Tusen tusen takk.

Mann 41
Svar

Hei.


Du opplevde at plagene du beskriver, gikk vekk etter 4-6 uker med medisiner mot sur mage. Så ble du altså bedre, og har vært det nå i 6 måneder, og nå har plagene kommet tilbake igjen, akkurat likt slik det var sist. Et slikt forløp taler sterkt imot kreft som årsak til plagene, for da hadde du etter alt å dømme ikke vært symptomfri i en så lang periode. Symptomer ved kreft er ikke slik at det kommer og går i perioder i livet, de kjennetegnes ved at de er konstant til stede, og vanligvis vil bli verre og verre.

Du spør etter sammenhenger mellom plagene dine. Det kan godt være sammenheng mellom mageproblemer i syre-/refluxgaten, og svelgplagene, det er riktig vanlig. Men kan ikke se for meg at det at det siver ut litt avføring av og til, kan ha noe å gjøre med magesekk og symptomer derfra. Det samme gjelder anal smerte/kløe. Det har etter alt å dømme lokale årsaker, som en lege kan fastslå ved å undersøke deg der. F.eks. kan du ha hemoroider. 


Du er redd om det er noen underliggende grunn til dine antatte syreproblemer fra magen. Jeg tenker som sagt ikke i retning av kreft når jeg leser det du skriver her, men dette kan du få nærmere vurdert av fastlegen din, og da vil det isåfall være aktuelt å diskutere om du bør til gastroskopi, for å kunne se direkte i spiserør og magesekk etter sykdom/endring der. 

Mitt råd til deg nå er derfor å oppsøke fastlege igjen, både for få undersøkt dine anale plager, og for å få ny resept på de medisinene som hjalp deg sist, kombinert med en samtale om hvorvidt du bør til gastroskopi eller ikke nå.


Håper informasjonen og rådene er til nytte for deg. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-