Plager fra endetarmen

Spørsmål

Jeg har de siste to ukene hatt kløe, sviende smerte og en eller annen form for utflod fra endetarmen (illeluktende). Jeg dusjer ca. 2 ganger om dagen og bruker sterilan, og har gjort dette så lenge jeg kan huske, har aldri hatt noen plager tidligere. Jeg har forsøkt med krem mot hemmoroider, uten at dette hjalp. Jeg har jevnlig avføring, flere ganger om dagen, i det siste har dette gjort vondt. Jeg kan ikke se noe anneledes rund endetarmsåpningen, bortsett fra litt rifter/sårhet rund endetarmsåpningen. Jeg har sett litt blod på etter avføring, det er ikke så mye, men det ser ikke ut som friskt blod.
Regner med at dette er noe bagatellmessig, men vil gjerne ha ditt synspunkt.

Relevante sykdommer/medisiner: Hodepine, tar panodil Zapp flere ganger iuken.

Mann, 28 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Det første jeg tenker, er at du må skifte fra Sterilan til en mildest mulig såpe. Sterilan er ganske så sterk og kan være irriterende på slimhinnene i endetarmsåpningen, som er meget følsomme og fine, og trenger skånsom behandling. Skift til f.eks. Lactacyd, Asan eller Neutrogena.

Pass på at du ikke er forstoppet, slik at du må presse veldig når du sitter på toalettet. Dette kan utløse både hemoroider og små rifter når hard avføring presses ut.

Du sier at det er vondt når avføringen passerer, og at du ser små rifter / sårhet. Vi kan tenke på eksemforandringer som følge av for sterk såpe og muligens litt vel hyppig vasking kanskje. I så fall vil det hjelpe med mildere såpe og en fuktighetskrem. Pass også på å ikke være for hard med toalettpapiret.

Du kan også evt ha hemoroider, som du ikke ser med det blotte øye ("indre")
Jeg synes du skal ta en tur til din lege og få det undersøkt, da det sannsynligvis er noe bagatellmessig som du sier (sprekker, hemoroider) og da kan du f.eks. få Scheriproct stikkpiller + salve på resept mot hemoroider.

Ønsker deg lykke til !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-