Plager fra endetarmen, er allerede grundig utredet uten tegn til sykdom

Spørsmål

Hei. Jeg har i lengre tid hatt vondt i endetarmen. Jeg har vært hos lege og tatt blodprøver, crp, fecaltest, senkning. Alle prøver er fine, unntatt litt jernmangel. Jeg har også vært på ultralyd for å sjekke indre organer ( unntatt tarm ). Her var også alt fint. Jeg har også vært hos gynekolog og tatt celleprøve. Alt fint. Jeg kjenner smertene konstant, men aller mest før jeg må på toalettet. Jeg ser ingen tegn til blod. Avføring er ganske hard. Legen kjente innvendig uten og finne noe unormalt. Hun mener jeg har indre hemorider, og jeg har fått stikkpiller for det som ikke hjelper etter bruk i 1 uke. Smertene er i tarmen inn mot ryggen kan du si. Kjenner det også i halebeinet. Jeg er nylig operert for stressinkontinens. I den forbindelse ble blæren også sjekket. Jeg fikk satt inn spiral for 3-4 med siden. Kan denne klemme på tarmen på noe vis? Er så usikker på hvor lenge jeg har kjent dette, men det har blitt verre den siste tiden. Jeg sitter veldig mye og er veldig lite aktiv. Dette skal jeg gjøre noe med nå som jeg kan trene. Men hva tror du det feiler meg? Smertene kan minne om at jeg har noe oppi der. Jeg tenker på dette konstant, og er veldig redd for at det skal være noe alvorlig. Ville det vært utslag på noen av disse testene hvis det feks skulle været tarm/endetarmskreft? Evt tips til å bli bedre ønsker jeg også da jeg ikke kan dra til legen flere ganger.

Kvinne 36
Svar

Hei.


Jeg vil begynne med å kommentere det siste du skrev: "Jeg kan ikke dra til legen flere ganger". Det er ikke korrekt, og det er ofte slik at man må gå flere ganger til lege for å finne ut av helseproblemer som er ikke er åpenbare. Det har blant annet å gjøre med at leger i slike utredningstilfeller ofte jobber ut fra eliminasjonsmetoden: "Det er ikke sykdom x, ikke sykdom y...." osv, og ved å utelukke det ene etter det andre får da legen evt i beste fall info om hva en skal lete etter videre. Jeg synes følgelig at du ikke bare kan, men bør gå til legen for videre utredninger her. Leger ser seg ofte fornøyd med jobben og avslutter den, når muligheten for alvorlig sykdom ikke synes å være tilstede, mens pasienten på sin side er ikke primært interessert i hva han/hun IKKE har av sykdommer (det som legen finner ut) men hva årsaken og evt behandling er, dvs å bli kvitt plagene.

Du spør videre "hva jeg tror feiler deg". Spørsmålet forstår jeg naturligvis veldig godt, men jeg unnlater med vilje å svare på det, blant annet fordi det ville bli ren gjetning, noe du ikke har noe nytte av, og fordi vi so leger ønsker å vite, ikke å tro. Men jeg kan tenke litt høyt og gi deg noen tips og råd om hva du kan gå videre med.


Du spør om kreft i tarm. Det er særdeles sjeldent i din unge aldersgruppe, og tarmkreft er primært en sykdom for personer i høyere alder. I tillegg har du tatt hemofec og kalprotektin og blitt undersøkt i endetarmen uten tegn til sykdom, og det er bra og taler i betydelig grad mot slik sykdom. Det er mao. slett ikke det jeg mistenker her.


Legen har konkludert med at du har indre hemoroider. Jeg har ingen informasjon her som tilsier at det ikke kan være korrekt diagnose, og det er fullt mulig at det kan forklare plagene dine. Skulle det bekreftes ytterligere, altså med noe mer enn at legen har kjent med en finger i endetarmen din, så er det en anoskopi som skal gjøres. Det kan gjøres hos almenlegen, og det består i at legen setter inn et lite plastrør med lys i endetarmen din, og ser direkte hemoroider eller hva det måtte være. Det er en grei og ukomplisert undersøkelse, nærmest som en gynekologisk undersøkelse, bare forflyttet til endetarmen. Diskuter med legen din om ikke det vil være rett å gjøre her. 

Spiralen din spør du om. En skal aldri si aldri, men jeg har svært liten tro på at det er den som gir deg plager fra endatarmen. 

Du har heller hard avføring, og er lite aktiv. Det er velkjente utløsende faktorer for hemoroider, og det kan ha med saken å gjøre. Bra at du satser på økt fysisk aktivitet nå, se ikke bort fra at det kan være med å løse problemene dine.


Du har påvist jernmangel. Det er ikke en "endelig diagnose" i seg selv, men noe som pr definisjon skal utredes videre, for å finne årsaken til dette. Det er nemlig slett ikke ensbetydende med at man har spist for lite jern via maten. Det kan være tegn på annen bakenforliggende sykdom. Cøliaki er et eksempel på dette, ikke helt sjeldent oppdager vi uvanlige og atypiske varianter av cøliaki, ved at personen har jernmangel. Bli derfor sjekket for dette også. Symptomene dine fra endetarmen er slett ikke typiske for cøliaki, men vi vet at cøliaki kan opptre på atypiske måter, og så lenge du har en jernmangel, bør dette helt klart sjekkes.


Så følg mitt råd om å oppsøke legen påny for å nøste videre i dette, kanskje i første omgang med anoskopi som forklart ovenfor. Evt gå videre med coloskopi, diskuter det med legen din. 

Lykke til!