Plager fra anus

Spørsmål

Hei.
Jeg har hatt 3 perianale abcesser. Hvorav 1 ble åpnet for 4-5 år siden med lokalbedøvelse. Ved påsketider ble den åpnet ved bruk av narkose, og nå i tidlig august sprakk og den tømte seg rikelig på sykehuset av seg selv.
I juni hadde jeg rektoskopi hvor de fant hemoroider gruppe1 innvendig, men ingen tegn til fistel og at såret hadde grodd fint. Legen mente at jeg ikke trengte noe mer utredning, men hvis jeg skulle få den tredje, så ville hun ha undersøkt mer. Ved rektoskopi i september fant de heller ingen tegn til fistel og at såret hadde grodd fint. Jeg spurte om jeg trengte mer utredning hvor legen mente at dette ikke var nødvendig. Legen mente jeg hadde mye hårvekst og at dette kunne være problemet. Etter den siste abcessen har jeg hatt plager med at jeg har følt at det har "væsket" og det har bittelitt puss på papiret når jeg har tørket bort væsken. Når jeg har vasket meg med dusjhodet har det svidd/som i åpent sår. Dette forklarte jeg under den siste rektoskopien, så mente legen at det kunne være at jeg har vært for hardhendt med toalettpapiret og fått små sår. Det plager meg fremdeles ved at jeg er sår i endetarmsområdet. Det er svie og ganske mye kløe. De siste dagene har jeg blitt klar over at hvis jeg skal stikke fingeren inn i endetarmen, så er det et ekstra hull rett ved siden av anus. Hvis jeg skal måle med fingeren så vil jeg si sånn ca 1/2-1 cm inn. Kan hullet grave seg dypere? Hvor raskt må jeg eventuelt få hjelp ? Er det en salve jeg kan forsøke? Hvis det har oppstått eksem, vil jeg da kunne bruke hydrokortison? Tidligere hadde jeg noe angst og når jeg ble stresset fikk jeg løs mage. Nå i det siste føler jeg at jeg ikke har hatt normal avføring på lenge. Avføringen er halvbløt, men jeg tror ikke det er noe slim. Ingen jeg vet om i familien som har noen tarmsykdommer. Jeg har nå bestemt meg for å oppsøke fastlegen på nytt for å be om hjelp, men ønsker å få noen råd fra dere på veien.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Du har bestemt deg for å oppsøke fastlegen for dette, og det er et korrekt valg av deg. Du ønsker å få noen råd fra oss "på veien", men det er jammen ikke så lett å gi deg råd når jeg ikke vet hva jeg skal gi råd om, dvs hva dette handler om / hvilken evt diagnose eller tilstand det er snakk om.
Det er jo slik at dersom man skal gi råd om "noe", så må man vite hva det er man skal gi råd om. Her er det f.eks. denne observasjonen din om at der er et "ekstra hull" ved siden av anus. Jeg vet ikke hva dette er, eller om det er noe, eller om det kan handle om du som tolker noe annerledes enn en lege ville ha gjort. Det vil vise seg når du kommer til legen. Du spør om hullet kan grave seg dypere. Jeg vet som sagt ikke hva dette hullet er, så da kan jeg heller ikke si noe om hvordan det vil eller kan utvikle seg eller ikke. Det samme hjelper ditt spørsmål om hvor raskt du må få hjelp. Du fremstår jo ikke som syk, men du har plager med svie og kløe. Jeg tenker da at det må være rimelig å få en time hos fastlegen i løpet av f.eks. et par uker. Så vil du få en vurdering av hva dette er eller ikke er, og først da vil det bli mulig å si noe om hva som kan hjelpe av evt behandling, kremer osv, slik du spør om.
Jeg kan ikke anbefale noen spesiell salve eller hydrokortisonpreparat, slik du spør om, igjen pga at jeg måtte ha visst hva dette var for å kunne foreslå en slik behandling.

Jeg ser at jeg nok dessverre ikke får bidratt med så mye "råd på veien" her, men jeg håper at jeg har klart å forklare deg hvorfor det ikke lar seg gjøre over nettet og uten at en diagnose er stilt.
Jeg ønsker deg lykke til.