Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Plager etter fjerning av galleblæren

Spørsmål

Hei! Jeg fikk påvist lett gastritt og øsofagitt for om lag et år siden, men jeg hadde ikke symptomer. Oppdagelsen ble gjort i forbindelse med utredning for galleblæresykdom, og galleblæren ble fjernet i februar. Et par uker senere fikk jeg typiske symptomer på stille refluks, klumpfølelse og andre symptomer fra hals, som jeg etter noen runder fikk bekreftet ved ny gastroskopi og ultralyd hals. Symptomene gjør det vanskelig å svelge og å sove, og dette er plagsomt i det daglige. Nå har jeg prøvd først Somac og deretter Nexium over noen uker - uten at jeg synes det hjelper - og jeg har gjort alle anbefalte livsstilsendringer mht. sovestilling, kosthold og måltidsmønster. Jeg merker liten til ingen endring i symptomene. Det jeg lurer på er følgende: Kan symptomene skyldes noe som gikk feil under galleblæreoperasjonen, f. eks. at det lekker galle ut i magesekken? Hvordan kan jeg i så fall få bekreftet eller avkreftet det, og kan det, om det skulle vise seg å være slik, rettes opp - er det noe poeng i å utrede videre? Hvordan bør jeg forholde meg til symptomene videre? Er det noe mer jeg kan gjøre selv for å få det bedre?

Kvinne 49
Svar

Hei.


Galle kan ikke lekke ut i magesekken, det er det eneste jeg kan si med sikkerhet her, for det går ikke an.

Forøvrig er det vanlig med plager fra fordøyelsessystemet etter å ha fjernet galleblæren.

Det kalles post-chylecystektomi syndrom. Det kan gi en rekke forskjellige symptomer fra magen. Det kan du lese mer om her:


https://www.lommelegen.no/mage-og-tarm/magesmerter/legesvar/cholecystektomi-syndrom/69096971

https://tidsskriftet.no/2005/05/aktuelt/plager-og-etter-kolecystektomi


Diskuter denne muligheten med fastlegen din, det er der første jeg vil anbefale deg.


Dersom en ved undersøkelser og utredninger ikke finner andre årsaker til plagene dine, er dette en meget sannsynlig forklaring.

Såvidt jeg forstår på det du skriver, har du også fått påvist refluks. Det kan naturligvis også være slik at det er dette som forklarer plagene dine nå også. Det kan derfor være at du må øke doser på magemedisinene du bruker, eller evt legge til en annen type syredempende medisin som f.eks. Pepcid. Diskuter denne muligheten med legen din også.


Og det kan også hende at det er begge årsaker, naturligvis, da dette førstnevnte post-chylecystektomi syndromet dessverre er ganske så vanlig.


Håper at mine innspill kan være til nytte for deg, lykke til.