Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Overaktiv blære og forstoppelse

Spørsmål

Hei. Jeg er 33 år. Har hatt overaktiv blære helt siden barndommen. Når jeg drikker vann må jeg gå på do for hyppig vannlating. Med andre ord holder ikke tarmen/ systemet "vannet" lenge. Dette fører ofte til forstoppelse/ hard avføring/ hemoroider osv osv. Jeg bruker Movicol, og jeg har gjort det i snart 2 år.Når jeg bruker den blir jeg mindre oppblåst/ og får mindre luft i magen, samt at den gjør at avføringen blir mykere, da den holder vannet. Dosering en pakke kveld og pakke etter lunsj. Selv om avføringen blir myk, må jeg på do minst to ganger for å få tømt meg ordentlig. Jeg er ofte plaget med tørr hud osv. Får alltid beskjed fra legen om at jeg skal drikke mye vann for å unngå forstoppelse og hard avføring og tørr hud. Jeg prøver dette men da slår hyppig blære inn. Jeg føler at vannet jeg drikker ikke blir kroppen lenge. Prøver å spise fiberrikt, men da øker luftproblemene til de grader at det blir plagsomt. Mulig jeg har irritabel tarm i tillegg. Jeg har prøvd alt men ingen ting hjelper enn Movicol. Er det farlig å bruke denne lenge? Legen min sa at jeg må da bare bruke denne resten av livet? Er Movicol vanedannede, slik at den ikke vil hjelpe etterhvert? Har denne bivirkninger som kan ødelegge andre organer? Er det andre håp ? Har laktointoleranse. (Når jeg spiser løk, hvitløk ol. øker luft plagene som f. ). Ikke funnet glutenintorleranse, men prøver å holde meg unna disse også så langt det går. Hva anbefaler du ? hvilke produkter? Største problem: konstans hard mage/ luft plager/ irritabel tarm. Er det farlig å bruke movicol resten av livetr? Tusen takk på forhånd :(

Mann 33
Svar

Hei.


Du har to uavhengige og separate medisinske tilstander, hvor det på meg virker som at du tenker at disse på en måte henger sammen eller påvirker hverandre, men det gjør det nok ikke, og jeg skal forsøke å forklare hvorfor:

Overaktiv blære skyldes forhold i blæren, som har med lukkemuskel og nerveregulering av vannlatingen å gjøre. Det skyldes ikke for mye væske i kroppen, eller hvor mye vann du drikker eller ikke drikker. Men naturligvis vil jo økt vannintak nødvendigvis måtte urineres ut igjen, og hvis man har overaktiv blære, vil jo det kjennes som sterk eller hyppig behov for urinering. Overaktiv blære fører ikke til økt utskillelse / produksjon av urin, eller totalt netto væsketap. Det er bare hyppigheten på vannlatingen, og intensiteten på vannlatingstrangen, som er forandret. Eller sagt med andre ord, en tisser ikke mer, men bare på en anderledes måte, når en har overaktiv blære.

Det finnes medisiner du kan forsøke mot overaktiv blære, så ta det opp med legen din, da samtlige er på resept.


Forstoppelsestendens påvirker ikke hvor mye eller lite plager du har fra vannlatingen, og Movicol gjør heller ikke det.  Movicol gjør at volumet på avføringen øker, ved å trekke vann inn i tarmen. Derfor er det viktig å drikke rikelig, for at den skal ha optimal effekt. Selv om den i utgangsgpunktet ikke er anbefalt til annet enn kortvarig bruk, så finnes det ikke holdepunkter for at langvarig bruk er skadelig, blant annet fordi det ikke påvirker elektrolytt(salt-)balansen i kroppen. Her kan du lese en artikkel om dette:


https://relis.no/sporsmal_og_svar/3-12910?source=relisdb


Som du kan lese der, finnes det studier gjort over 12 mnd, som ikke viser uheldig virkning, så det vi ihvertfall er trygt. Det finnes ikke undersøkelser som bekrefter at det er trygt med behandling ut over 12 mnd, men på den annen side har vi heller ikke holdepunkter for at det kan være skadelig.

Movicol er ikke vanedannende for tarmen heller, og virkningen vil ikke avta etterhvert, slik du spør om. Den har heller ikke bivirkninger som "kan påvirke andre organer", jfr ditt spørsmål.


Du spør hva jeg anbefaler. Jeg anbefaler som sagt å forsøke medisiner mot overaktiv blære, og mot forstoppelsen tenker jeg at du i din relativt unge alder bør forsøke at du på sikt kan få bukt med din forstoppelse uten medisiner. Da må du tenke langsiktig, og legge opp til et kosthold og en livsstil som bedrer forstoppelsen. Det vil blant annet gå ut på følgende:

Start hvert måltid med en halv liter vann. Den volumøkningen det gir av magesekken, fremmer den naturlige tarmtømmingsrefleksen, som vi vanligvis har etter måltider, men som er svekket hos deg. 

Spis maksimalt med frukt og grønt, hver dag, helst til alle måltider. Bruk grovest mulige kornprodukter. Rikelig med sunne oljer i maten er også gunstig, f.eks. olivenolje over salater, og gjerne en spiseskje matolje, rapsolje eller olivenolje minst en gang daglig, jo oftere jo bedre. Svisker hver dag er gunstig. Liker du kaffe, kan du godt starte dagen med en god del svart kaffe på tom mage. C-vitaminer gir løs avføring som bivirkning, og en slik bivirkning kan du jo dra nytte av. For å få til slike store doser, kan du kjøpe et glass med C-vitaminpulver på apoteket, og ta en teskje utrørt i vann daglig, eller oftere. Tar man store nok doser c-vitaminer, vil alle få løs mage etterhvert. Unngå produkter basert på kun hvitt mel, slik som kjeks, kake osv.

Linfrø er bra, så spis gjerne en tallerken med havregryn med linfrø og youghurt/Biola e.l. hver morgen.

Du kan også kjøpe en olje på helsekostforretninger som heter Udo`s choice. Det er en sunn olje basert på nøtter, frø m.v. Rist den godt for å få med bunnfallet. Den har den bivirkningen av man kan bli veldig løs i magen av den, -noe som du er ute etter. Bruk derfor denne daglig, enten over salaten om du liker den litt nøtteaktige smaken, og hvis ikke du liker smaken, så kan du ta det "som en skje tran", dvs bare svelge unna og drikke noe med smak etterpå. Du kan starte med en skje daglig, og trappe opp til du får løsere mage.

Husk at alle slike tiltak virker gradvis og over tid, så vær tålmodig, og prøv deg frem inn til du har funnet et kosthold som holder avføringen din grei. Da må du fortsette med dette, naturligvis. 

Daglig fysisk aktivitet er også avgjørende viktig.

Håper svaret og rådene er til nytte. Ha det bra.