Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Øsofagusdivertikkel - utposning på spiserøret?

Spørsmål

Hei, Jeg opplever noen ganger når jeg spiser at det sitter en del mat i halsen. Særlig når jeg spiser kjøtt og noen typer fisk. Jeg har snakket med fastlegen min i fjor om dette. Hun sa bare at det kan hende at jeg hadde en utposning. Jeg har sagt til henne at i 2016 da jeg svelget en tablett, så kjente jeg at den havnet i en lomme i halsen. I hvert fall var det slik det kjentes. Det var på en måte som om det var en lomme der, og der havnet tabletten. Og i fjor begynte jeg å kjenne at etter at jeg har spist noe, så setter mat seg fast i halsen. I fjor opplevde jeg også at maten ligger i magen lenge. At fordøyelsen var for langsom, og at jeg fortsatte å kjenne at maten fortsatt ikke er fordøyd ennå i magen. Også i år så opplever jeg av og til at maten sitter fast i halsen noen timer. Jeg raper og hører regurgatation i halsen. Nå i skrivende stund så kjenner jeg at maten jeg har spist for en time siden, - i hvert fall en bit av det-, sitter i halsen. Eller at maten bruker så lang tid for å gå ned i magen. Når jeg prøver å rape, så raper jeg luft. Når jeg prøver å få noe opp, så får jeg noe mat opp, selv om det har gått noen timer siden jeg spiste. Det hender noen ganger når jeg svelger at jeg svelger feil, særlig når jeg spiser for fort, eller sammen med andre som ikke tåler smattinga. Så stresser jeg litt på hvordan å unngå smattinga. Jeg har ikke smerter når jeg svelger, og heller ikke smerter i magen.

Kvinne 35
Svar

Hei.


Her har du ikke stilt noen spørsmål, så jeg er ikke sikker på hva du ønsker informasjon om. Jeg velger derfor å kommentere det du skriver, og gi deg noen råd. Håper det er greit.


Du skriver at din lege tenker at du har utposning på spiserøret, noe som kalles øsofagusdivertikkel. (øsofagus = spiserøret)

Det er en ganske sjelden tilstand. Den kan gi slike symptomer som du har, både svelgvansker og dårlig ånde, som du under "tilleggsopplysninger" forteller at du har.  For å finne ut om man har dette, så kan en bruke enten røntgen med kontrast eller fiberoptisk undersøkelse. Det kan behandles kirurgisk om man har mye plager av det. Så hvis dette er så plagsomt for deg at du tenker at du ville ha takket ja til en operasjon dersom du har denne tilstanden, så synes jeg du skal ta kontakt med fastlegen for å få dette sjekket, dvs få bekreftet eller avkreftet om du har det.


Innsnevringer på spiserøret er også en mulighet, og det undersøkes med samme undersøkelser.


Når det gjelder din tendens til å smatte, så er det ikke et sykdomstegn, og det kan ikke ha med dine svelgproblemer å gjøre. For smatting er jo en lyd som lages uti munnen, ved at man ikke lukker munnen når man spiser. Det er mer å anse som en uvane, og det eneste som kan gjøres med dette er å øve seg på å holde munnen lukket når man spiser.


Håper det var greie råd som du kan ha nytte av. Ha det bra og lykke til.