Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Oppkast og diare under utenlandsferie

Spørsmål

Hei ! Jeg har akkurat vært på ferie i utlandet og kom hjem i går. helt siden lørdag har jeg kastet opp, de to første dagene hadde jeg også diare. har også hatt litt feber disse dagene, men den har gått litt opp og ned. har lite energi og blir fort sliten hvis jeg er i aktivitet. jeg lurer på hva dette kan være og om jeg burde dra inn til en legetime eller ikke....

Kvinne 24
Svar

Hei.


Du er altså en ung og sannsynligvis frisk kvinne, som under et utenlandsopphold fikk oppkast, diare og feber. Det begynte lørdag  13.juli, og du skrev til oss igår 17.juli. Det kan synes som du er under bedring, siden du skriver at de to første dagene hadde du diare, dvs at du ikke har det lenger. Men du føler deg sliten og har lite energi, noe som er fullt forståelig, etter mye oppkast og diare.  Du lurer på hva dette kan være, og om du burde oppsøke lege eller ikke.

Da tenker jeg følgende:

Hvis du gradvis blir bedre, så kan du avvente legebesøk. For begynnende bedring betyr som hovedregel fortsatt bedring, og at du etterhvert blir helt frisk. Etter alt å dømme har du pådratt deg en mage-tarm infeksjon eller en matforgiftning. Matforgiftninger varer kortere, og en får vanligvis ikke feber, så kanskje en infeksjon er mer sannsynlig. Men begge deler går over av seg selv.

Det viktigste en kan gjøre mens en venter på å bli frisk, er å sørge for å kompensere væske- og salttapet med rikelig med saltholdig drikke. Ellers blir man lett veldig slapp, slik du opplever, og i verste fall dehydrert. 

Et veldig godt tips for drikke er å det som heter isotone drikker. Isoton betyr samme saltholdighet som kroppen. De "renner rett gjennom slimhinnene" i mage og tarm, og trenger ikke fordøyes. Rent konkret så kan du med fordel kjøpe isotone sportsdrikker, som f.eks. Gatorade eller Powerade, så får du sukker og energi i tillegg. Smådrikk hele dagen, jo mer jo bedre. Å styrte store mengder vil lett trigge oppkast, så det er bedre å "lure" det ned med jevnlig smådrikking. Spising kan du i utgangspunktet avvente til du føler at du beholder maten. Første måltid kan gjerne være kun litt kokt ris, det er svært lettfordøyelig.

Diare kan stanser med Imodium, men det har du jo ikke lenger?


Hvis du imidlertid har vært i tropiske land hvor der finnes en rekke mer alvorlige mage-tarminfeksjoner, f.eks. Afrika, store deler av Asia m.v., så bør du ha lavere terskel for å oppsøke lege, spesielt om ikke du opplever å bli gradvis bedre og helt god i løpet av dager. 


Håper det var greie råd. God bedring!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-