image: Oppblåsthet og symptomer på lavt blodsukker

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Oppblåsthet og symptomer på lavt blodsukker

Spørsmål

Hei. Har de siste to årene hatt mye halsbrann hvor jeg har hatt mye smerter i brystet og fått magesyre opp i munnen. Har tatt gastroskopi og røntgen, men de har ikke funnet noe som helst.

Etter disse undersøkelsene tenkte jeg mer over når jeg fikk disse problemene og det er alltid når magen slår seg vrang. Jeg sliter mye med magen og det bytter veldig ofte mellom hard og løs mage og jeg er alltid kjempeoppblåst. Jeg lurer på hva grunnen til dette kan være?

Jeg har brukt Oxytarm av og til, og da funker det sånn nogenlunde, men slutter jeg så kommer det tilbake. Jeg har også problemer med at det virker som om jeg får blodtrykksfall veldig ofte.

Jeg har ikke diabetes, men har aldersdiabetes i familien og er litt bekymret for at jeg skal få det.

Jeg kan spise klokka 12 og ikke spise igjen før 17, og før jeg da rekker å spise, ender jeg opp med å blir skjelven, kaldsvette og hjertebank, noe som går over igjen så fort jeg har spist litt. (Etter ca.10 min)

Har også lagt merke til sånn som i dag da jeg spiste i dag tidlig, spiste igjen klokka 12 og ikke før nå klokka 16.15 og så fort jeg hadde spist (både før og etter) så fikk jeg igjen hjertebank, heteslag/kaldsvette og skjelving. Har du noe godt svar til meg hvorfor jeg får dette her? (Må legge til at jeg måtte rett på do siden magen slo seg vrang igjen rett etter maten.)

Er veldig ofte jeg også må stå opp igjen etter å ha lagt meg fordi jeg merker jeg har hjertebank fordi det kanskje har gått 3 timer siden forrige måltid. Det er ganske slitsomt og vet ikke helt hva jeg skal gjøre med det.

Jeg må også legge til at jeg ofte har en følelse av at hjertet hopper over et slag, men har samtidig mye luft som kommer opp så usikker på det kanskje er luftbobler?

Håper du kan gi meg et godt svar eller i det minste et råd før jeg blir gal her.

Kvinne 34
Svar

Hei.

Du er plaget med at du alltid føler deg oppblåst, og du får ofte magesyre opp i munnen (sure oppstøt)

Gastroskopi har ikke vist noen tegn til sykdom, hvilket naturligvis er veldig bra, og da får en heller tenke på rent symptomdempende behandling. Mitt råd til deg da er at du bruker syrereduserende medisin ved behov, for eksempel Novaluzid, Titralac eller Pepcid, som du kan kjøpe reseptfritt på apoteket. Det kan ha en riktig god effekt.

Det kan også være greit om fastlegen din utredet deg for andre årsaker til din oppblåsthet, slik som f.eks. matvareintoleranser (laktoseintoleranse) og cøliaki, for ordens skyld, slik at ikke du går rundt med en slik uoppdaget tilstand, for det er fullt mulig.

Blodtrykksfall vet jeg ikke om du har, men det kan du finne ut av selv ved å kjøpe deg et blodtrykksapparat og foreta noen målinger når du kjenner det du tror er blodtrykksfall, og så kan du diskutere tallene du finner, med fastlegen din.

Såkalt "aldersdiabetes" (diabetes 2) forekommer hyppigere med alder, og overvekt er en av de største risikofaktorene. Så det kan man gjøre svært mye for å forebygge, ved å holde normalvekt og å trene regelmessig.

Det du forteller om her, at du kjenner deg uvel når det går for lang tid mellom måltidene, og så blir det helt bra når du har spist, er absolutt ikke et symptom på diabetes. Det taler heller for det "motsatte", det vil si periodevis lavt blodsukker, mens diabetes kjennetegnes ved for høyt blodsukker.

Det at du føler deg bedre fordi du har etter alt å dømme har periodervis kanskje har noe lavt blodsukker, og så stiger blodsukkeret ditt når du har spist og du føler deg vel igjen, taler ganske tydelig i retning av at det er lavt blodsukker som er forklaringen på at du føler deg uvel. Og lavt blodsukker er altså "det motsatte" av diabetes, og ingen sykdom i seg selv.

Om du vil teste om dette stemmer, kan du om du vil kjøpe deg et blodsukkerapparat og måle blodsukkeret ditt når du føler deg dårlig, og når du føler deg bra igjen etter maten, og så diskutere verdiene med legen din.

Om du er en person som lett får litt lavt blodsukker om det går for lang tid mellom måltidene, så er ikke det noe uvanlig, og det er ingen sykdom, og det kan forebygges med å spise hyppigere, samt å passe på å spise mat som stabiliserer blodsukkeret, slik at det ikke synker fullt så raskt. Det gjør du i praksis med å huske at du ved alle måltider bør få i deg matvarer som inneholder (sunt) fett og proteiner, idet det gir langsommere blodsukkerstigning og -fall enn måltider som består kun av karbohydrater.

Tilfeldig eksempel:

Et måltid kun bestående av frukt, kjeks, brød osv, gir en rask blodsukkerstigning, og et relativt raskere fall i blodsukker, enn om du spiste noe nøtter, ost, oliven, olje eller lignende i sammen med de karbohydratrike matvarene.

Hvorvidt det er sammenheng mellom dine mageplager og dine mulige plager med varierende blodsukker, er jeg mer usikker på, men du kan nøste i dette ved å finne ut mer om hver av disse tingene, slik jeg har foreslått her, og på den måten kanskje erfare om du ser noen sammenhenger.

Jeg håper at mine innspill og råd her kan være til nytte for deg, og ønsker deg lykke til.

Illustrasjonsbilde øverst: shutting / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-