Omgangssyke- norovirus

Spørsmål

vi er en familie på 4 med to små jenter på 2 og 4. Vi har hatt det som kan ligne på omgangsyke i neste to uker. Den eldste starter med oppkast forrige tordag, spydde igjen lørdag. Pappaen fikk det mandag med oppkast. Tirsdag beg den yngste å kaste opp. Kastet opp i 5 dager altså til fredagen da mor også fikk det. Den eldste fikk det på nytt natt til lørdag og kastet opp til mandag.Spiser forstatt ingenting. Da mor og far begynner å kaste opp igjen, også kraftig diare. I tillegg sliter alle med kraftig kvalme og magesmerter. Kvinne, 29 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei! Takk for spørsmålet.
Dette ligner veldig på en lokal norovirusepidemi. Dette er et virus som tidligere ble kalt Norwalk- like virus og som forårsaker magetarminfeksjon. Viruset er svært smittsomt fordi det er uhyre motstandsdyktig mot rengjøring ved hjelp av klor, alkohol, oppvarming til 60 grader og andre former for rengjøring. Dette viruset er den vanligste årsak til ikke- bakteriell omgangssyke i verden.
Slike infeksjoner er vanligst om vinteren og er skyld in ca. 40 % av diaré på institusjoner.
Lokale epidemier slik som hos dere, opphører som regel spontant etter 1-2 uker.
Viruset smitter på flere måter, men person til person er den vanligste. Hyppig er også smitte fra mat og vann. Flere ulike typer matslag kan bringe smitte f. eks. dressinger, salater, bakervarer, hurtig- mat, frukt, skalldyr og iskrem. Virusutskillelsen kan vare fra noen dager til flere uker og kan begynne før symptomdebut og fortsette etter at sykdommen er over, noe som kompliserer håndteringen av utbrudd. Motstandsdyktighet mot viruset utvikles mot den spesifikke undertypen og varer fra 4-6 måneder til 2-3 år. Du er imidlertid ubeskyttet mot eventuelle nye varianter av viruset.
Vanligvis tar det fra 24 til 51 timer fra du er smittet til symptomene kommer. Halvparten av pasientene utvikler feber, men ikke farlig høy feber. Influensalignende symptomer som hodepine, muskel- og leddsmerter samt slapphet er vanlig som ledsagersymptomer. Sykdommen har et mildt og selvbegrensende forløp, men alvorligere forløp forekommer hos eldre, svakelige og immmunsvekkede individer. De syke er mest smittsomme mens de har oppkast og diaré, men de er også smittsomme i en kort periode før symptomstart og et par dager etter tilfrisking.
Dessverre finnes det ingen spesifikk behandling. Det viktigste er imidlertid å unngå inntørring. I starten av diaré-episode, og ved vedvarende moderate sykdomsbilder anbefales rikelig drikke. For barn 2-10 år anbefales 100-200 ml saft etter hver løs avføring. Eventuelt kan foreldrene lage selv: 1 liter vann, ½ teskje salt og 6-8 teskjeer druesukker (glukose). Alternativt tynn solbærsaft med ½ teskje salt per liter væske. Dere foreldre bør drikke mer enn vanlig og unngår konsentrerte drikker eller blad de ut med vann. Ved diaré og tegn på inntørring (dehydrering) anbefales balansert sukker-saltløsning. F.eks. Gem® eller hjemmelaget: ½ ts (2,5 ml) bordsalt, 3 ss (45 ml) sukker i en liter vann. Hos barn med akutt diaré er behandling med Lactobacillus (eks. youghurt) en trygg og effektiv måte å korte ned varigheten og redusere antallet tømninger av diaré.
Jeg synes det er betenkelig at den eldste av barna har fått det på nytt og siden hun ikke spiser bør hun vurderes av lege for intravenøs ernæring på sykehus.

Lykke til og god bedring!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-