Øm, rød og hoven navle

Spørsmål

Hei.
Fikk for to uker siden plutselig en øm og rød navle.
Det er fortsatt ømt.Spes. når jeg trykker på den.
Det er osså en liten hevelse rundt.Har aldri brukt
medisiner.Kun link mot halsbrann.Har tatt gastroscopi for
12 år siden.

Mann, 56 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Slik du beskriver symptomene dine med øm, rød og hoven navle, høres det umiddelbart ut som om du kan ha fått en infeksjon i eller like under huden i dette området. Infeksjon er særlig noe man må ha i tankene hvis du har et sår i området slik at bakterier lett kan trenge inn og skape en betennelse. Verkebyller (abscesser) kan oppstå dypt i huden, og de blir ofte vonde, røde, hovne og varme. Abscesser er fylt med puss, og de behandles ved å stikke hull på byllen og tømme ut pusset. Noen ganger kan det også være nødvendig med antibiotikabehandling.

En annen diagnose som er aktuell er at du kan ha fått et brokk ved navlen din. Brokk vil si at et organ eller en del av et organ presses gjennom en åpning et eller annet sted på kroppen. Det vanligste er at en del av tarmen presser seg ut gjennom muskulatur og bindevev på steder der disse vevene er svake, for eksempel ved navlen eller i lysken. Dersom man har vært operert i magen vil vevet rundt operasjonsarret være svakt, slik at man kan få et brokk gjennom arret. Brokket sees som en kul, og hos noen kommer kulen bare til syne hvis de hoster, nyser eller på annen måte øker trykket inne i magen. I de fleste tilfellene oppstår denne kulen langsomt i løpet av flere uker, men den kan også oppstå plutselig hvis man for eksempel gjør et tungt løft. Brokk er ofte bløte og de forandrer form når man klemmer på de. Brokk gir normalt ikke smerter eller særlig ømhet, men de kan gi symptomer som ubehagsfølelse og tyngdefornemmelse. Noen ganger kan huden over brokket bli rød og irritert.
Navlebrokk kan være medfødt, eller det kan komme senere i livet hvis man har en svakhet i vevet rundt navlen. Slike svakheter oppstår lettere hos overvektige, menn med prostataproblemer, personer som er mye plaget med forstoppelse, og hos kvinner som har vært gravide.

Et brokk i seg selv er ikke farlig, men noen ganger kan innholdet i brokket komme i klem slik at blodtilførselen ”skvises” av og vevet rundt kan dø. Slike innklemte brokk gir kraftige smerter og eventuelt kvalme og oppkast, og de må behandles raskt med operasjon.

Det er vanskelig å si sikkert hva som er årsaken til symptomene dine uten å ha undersøkt deg. Jeg synes du skal bestille en time hos legen din slik at han/hun kan avklare hva som forårsaker plagene dine og gi deg behandling deretter. Skulle det vise seg å være en infeksjon, må denne kanskje behandles med antibiotika. Dersom legen mistenker at du har et brokk vil han kanskje henvise deg til en ultralydundersøkelse for å undersøke dette nærmere. Brokk kan behandles med operasjon eller brokkbind som holder utposningen på plass.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-