Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Øm på et punkt i magen, og hyppigere avføring enn før

Spørsmål

Er øm og får smerter når jeg trykker på magen. Stedet jeg trykker på ligger sånn ca midt mellom navlen og ribbeina litt på venstre side. Har merket at avføringsmønsteret har forandret seg de siste ukene, (etter at jeg har blitt observant på det) fra kanskje 1-2 ganger per dag og nå opp i 4-5 ganger per dag. Kjennes ut som om jeg må presse mer enn før for å få ut avføring eller luft. Har ikke noe direkte smerter utenom når jeg trykker på det bestemte stedet på magen. Kjenner at jeg er unormalt tørr i munn og svelg. Var hos fastlegen for 4-5 måneder siden og tok noen blodprøver. (da ikke for dette tilfellet). Fikk da beskjed at jeg hadde litt lav verdi på magnesium. Legger ved bildet fra siste toalett besøk. (legger merke til mørk flekk)

Mann 50
Svar

Hei.


Du har ikke stilt oss noen konkrete spørsmål her, så jeg er ikke sikker på hva du ønsker informasjon om. Jeg velger derfor å kommentere det du skriver her, og å gi deg noen råd.

For det første har jeg sett på bildet av avføringen din. Den ser helt normal ut. Du er øm når du trykker et spesielt sted i magen. Det kan naturligvis bety en eller annen sykdom, men det behøver slett ikke nødvendigvis å skyldes sykdom. Det er for eksempel normalt at det er noe ømt å trykke på en tykktarm som er utspilt av luft eller avføring. Derfor sier dette oss lite, egentlig, dvs vi kan ihvertfall ikke trekke noen sikre konklusjoner ut av dette. Så til det med at du har endret avføringsvaner, fra 1-2 ganger daglig, til 4-5 ganger. Det er ikke noe typisk tegn på sykdom i magen, med mindre det er snakk om diare, og det er jo ikke det du har. Kreft og alvorlig sykdom vil gjerne heller arte seg ved passasjehinder og sjeldnere avføring, evt svart avføring som følge av blod i avføringen som blir fordøyd underveis. 

Alt i alt er det på ingen måte mulig å si noe her over nettet, kun basert på det du forteller her, om dette kan skyldes sykdom eller ikke. For å si noe om det, må du isåfall legeundersøkes. Jeg får ikke noe umiddelbart inntrykk av at du er syk, men samtidig har vi en grei tommelfingerregel for "godt voksne" mennesker som deg, og det er at varige endringer i avføringsmønster er noe som bør føre til legekontakt, for å utelukke sykdom. Så for ordens skyld er nok dette det rådet jeg vil gi deg her, hvis ikke da dette er helt midlertidig og bare har vart noen dager. Da kan det jo f.eks. mest sannsynlig skyldes endring i kostens sammensetning eller mengde. Men om det har vart uker eller måneder, så synes jeg det er riktigst med en legeundersøkelse nå. Ha det bra.