Om medisiner mot magesyre

Spørsmål

Fikk mageproblemer og kvalme etter sengeleie, stress og antibiotikakur for bihulene. Vart siden jul. Etter 1 uke med Nexium og osteopati ble det 80 % bedre. Brukte nexium to uker. Dro likevel på gastroskopi som fant 3 mm inflammasjon nederst i spiserøret. Alt bra ellers, han mente jeg ikke kom til å få kroniske problemer. Jeg fikk 40 mg nexium jeg kunne ta hvis jeg ville i 4 uker.Han mente det muligens kunne forklare problemene mine 1) Fikk bivirkninger av 20 mg. Nexium som avtok litt etter 2 uker. Vil 20 mg nexium ha noe effekt på spiserøret, kan jeg heller bruke det enn 40? 2) Vil Link etc. ha effekt på spiserør? Hvor lenge kan jeg bruke link? 3) Kan denne inflammasjonen gå over av seg selv? 4) Nexium øker risikoen for luftveisinfeksjoner og norovirus. Hvor mye? Skal på vinterferie til Maldivene… 5) Kan nexium hjelpe på tungpust og brystsmerter? 6) Vil nexium fjerne`inflammasjonen eller bare påvirke magesyra? 7) Har også dotter i ørene.Kan nexium hjelpe mot det?

Kvinne 38

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Du er altså en 38 år gammel kvinne som etter jul har hatt mageplager, og du har fått påvist en inflammasjon / betennelse nederst i spiserøret, noe du bruker Nexium mot. Jeg skal prøve å besvare dine konkrete spørsmål ett av gangen:


1) Fikk bivirkninger av 20 mg Nexium som avtok litt etter 2 uker. Vil 20 mg nexium ha noe effekt på spiserøret, kan jeg heller bruke det enn 40?

20 mg Nexium har også effekt på spiserøret, men du har nok fått 40 mg, siden det har en større virkning, og legen som forordnet dette har ment at det var nødvendig med mest mulig effektiv behandling av inflammasjonen. Du spør om du kan endre til 20 mg, istedet for 40 mg. Jeg vil prinsipielt ikke endre en individuell dosering gjort av din lege, siden vi ikke driver med individuell pasientbehandling på Lommelegen, -til det har vi ofte ikke tilstrekkelig informasjon om pasienten og problemstillingen til å kunne endre medisindoseringer m.v. Men rent generelt er det naturlig nok en mulighet, spørsmålet er mer om det er tilstrekkelig dose til å dempe betennelsen du har. Jeg ville forhørt meg med fastlegen om dette først, om du vurderer å gå ned i dosering.


 2) Vil Link etc. ha effekt på spiserør? Hvor lenge kan jeg bruke link? 

Link vil også kunne ha effekt, men er som oftest på langt nær et så effektivt medikament som Nexium. Der er ingen konkrete begrensinger i tid på hvor lenge det går an å bruke Link, som er et trygt medikament med få bivirkninger, og som ikke absorberes, men kun virker lokalt på slimhinnene og magesyren.


3) Kan denne inflammasjonen gå over av seg selv? 

Ja det er også mulig.


4) Nexium øker risikoen for luftveisinfeksjoner og norovirus. Hvor mye? Skal på vinterferie til Maldivene…

Det går det ikke an å tallfeste eller si noe konkret om, men det er på ingen måte noen stor økning av risikoen.  Det er klart at du kan i svært mye større grad påvirke dine sjanser for å få slike infeksjoner ved å redusere smittemulighetene, dvs være nøye med håndvask nå i influensasesongen, om mulig unngå nærkontakt med syke personer osv. Det ville jeg nok vært nøye med før du skal på slik en tur, mens om du bruker Nexium eller ikke kun i svært mye mindre grad en de tiltaken, påvirker muligheten for slike infeksjoner.


 5) Kan nexium hjelpe på tungpust og brystsmerter? 

Brystsmerter kan skyldes overskudd av magesyre, reflux og spiserørsbetennelse, og ikke alltid hjerteproblemer. Hvis brystsmertene har sin årsak i forhold i mage/spiserør, vil Nexium kunne hjelpe, men ellers ikke. Medisinen har ikke virkning mot tung pust.


6) Vil nexium fjerne`inflammasjonen eller bare påvirke magesyra? 

Begge deler, ved at den reduserer syreproduksjonen. Og med mindre magesyre, så blir det mindre irritasjon i det betente delen av spiserøret. 


7) Har også dotter i ørene.Kan nexium hjelpe mot det?

Nei, det har ingen slik effekt.


Håper det var greie og konkrete svar, ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Michael Kumar
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-