Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Økte mageplager på tross av Pantoprazol

Spørsmål

Hei! Har i flere år brukt Pantoprazol 40mg mot sure oppstøt og halsbrann, etter at en ved gastroskopi fant noen små «erosjoner» i nedre del av spiserør/øvre del av magesekk. Har ikke har noen plager i tiden etter jeg begynte med medisin. Nå har min far blitt alvorlig syk og jeg tenker mye på det, sover mye dårligere, og stresser nok generelt mye med dette. I den siste tiden føler jeg symptomene jeg hadde før har tiltatt igjen. Kjenner «svie» i øvre del av magesekken, og litt mer oppstøt. Er det naturlig at det er en sammenheng med stresset jeg føler for tiden? Vil det kunne hjelpe å øke dosen medisin? Er jo ikke rasjonelt, men tenker selvsagt på alvorligere bakenforliggende årsaker også, når en ser på min far og hvor fort en plutselig kan oppdage alvorlige kreftsykdommer.. Mvh mann , 40.

Mann 40
Svar

Hei.


Du bruker allerede maksimal dose Pantoprazol, og har neppe noe å hente på å øke dosen ytterligere. Du kan eventuelt legge til en annen syrenøytraliserende medisin, for eksempel Pepcid eller Zantac, som du kan kjøpe reseptfritt på apoteket i minstepakninger. Forsøke det og se om det lindrer. Hvis ikke, tar du kontakt med legen din.

Det er forøvrig velkjent at psykiske belastninger og bekymringer påvirker mage-tarmfunksjonen og syreproduksjonen, så det er enhver grunn til å tenke at det er sannsynlig at dine mange tanker om dette, dårlig søvn m.v., kan forverre mageplagene dine.

Du har også helt rett i at det er ikke en rasjonell tanke at du tilfeldigvis skulle få kreft fordi om din far nå har fått dette (såvidt jeg forstår?), men det er samtidig veldig vanlig å tenke slik. Det er jo noe med at ting kommer så nær: "Kan han plutselig bli syk, så kan jeg det også". Det er en psykologisk sett fullt forståelig reaksjon. Men som du vet det øker selvfølgelig ikke din sannsynlighet for å få en alvorlig sykdom, det at din far nå har fått det.


Lykke til.