Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Nattlige endetarmskløe

Spørsmål

Hei. Jeg har sannsynligvis hemorroider. Det klør, spesielt om natten. Også i hudområder rundt. Veldig plagsomt; våkner ofte av kløen og får ikke sove igjen. Jeg bruker salver jeg kjøper på apoteket. Utsetter å gå til fastlegen. Kvier meg. Hva kan gjøres? Er det mulig å bli kvitt hemorroider? Er det vanlig med operasjon? Kan man bli helt kvitt det? Hvor begynner jeg? Noe må gjøres. Så jeg velger å begynne her. På forhånd takk for hjelp/svar.

Kvinne 58
Svar

Hei.


Jeg synes at du for det første må få funnet ut av om det faktisk er hemoroider som er årsaken til kløen din. Det kan det jo være, men du kan ikke ta det for gitt, siden det finnes andre muligheter. Kraftig nattlig kløe omkring endetarmsåpningen kan for eksempel skyldes småmark. Det er et helt typisk symptom med nattlig kraftig kløe når en har barnemark. Det er også en svært vanlig tilstand, som ikke bare forekommer hos barn. Hvis du har kontakt med småbarn, så øker sjansen for at det kan være det, for det er særdeles smittsomt.

Grunnen til at jeg mener du først må få stilt en sikker diagnose her, er at dersom du f.eks. har småmark, så hjelper jo ikke tiltak og medisiner mot hemoroider uansett hvor mange medisiner du forsøker. Småmark behandles effektivt med en kur med tabletter som dreper småmarken.


Men hvis det er hemoroider du har, så ville jeg først ha forsøkt Scheriproct stikkpiller og krem og brukt det i en uke eller to. Samtidig bør du bruke kun svært mild intimsåpe ved dusjing, og bruke fuktighetskrem rundt endetarmsåpningen, for god hudpleie. 

Du spør om operasjon. De aller fleste tilfeller av hemoroider behandles effektivt uten operasjon, men i noen tilfeller kan det bli aktuelt. Men for å få en vurdering av om det kan være nødvendig i ditt tilfelle (forutsatt at det er hemoroider du har) så er du jo nødt til å få en legevurdering av dette. Noe av "problemet" er da at du kvier deg for å oppsøke fastlegen for dette. Det kan være at du kanskje kvier deg fordi dette er en kroppsdel som noen ikke liker å få undersøkt, men isåfall er det viktig å forklare deg at for en lege så er dette hverdagsmedisin på sitt mest hverdagslige, på linje med å kikke folk i halsen eller øret. Enhver almennlege har sett utallige endetarmsåpninger, og er derfor helt fortrolig med situasjonen, og er derfor helt vant med og dyktig på å få gjennomført en liten inspeksjon der på en grei og ustresset måte for pasienten. 

Du må også tenke på at det er tidvis slik i livet, at vi kan og bør velge ting vi synes er ugreit eller ubehagelig, hvis det kan ha en stor nytteverdi. Altså at en liten innsats gir stor belønning. Det kan det jo avgjort høres ut som det kan være i ditt tilfelle, for det er jo slett ikke greit å ligge våken med kløe natt etter natt, og det må derfor være en høy motivasjonsfaktor for deg, å slippe å ha det slik. Det eventuelt ukonfortable med en legeundersøkelse i et par minutter er en liten "betaling" for å kunne få mange greie netter uten kløe. Slik ville jeg tenkt på dette med legebesøk, om jeg var deg.


Og på ditt konkrete spørsmål om dette er noe du kan bli kvitt, så er svaret (uansett årsak) et helt klart ja. Derfor bør du nå ta tak i dette ved å overkomme din manglende lyst til legeundersøkelse, så har du tatt første skritt på veien til å bli helt kvitt dette.


Lykke til.