Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mye luft i magen

Spørsmål

Har i det siste begynt å få veldig mye luft i magen/tarm, luften lukter veldig dårlig. Er en del avføringen også, avføringen er normal fast men kan variere i farge (ingen farger som virker unormale). Løs avføring kan skje et par ganger i uken også. Dette begynte for ca 4 uker siden og har samtidig med dette kjent at jeg får hold/sting høyre side mellom nederste ribben og navlen bare ved å gå i litt raskere enn normal gangfart. Dette begynte også ca samtidig som jeg begynte å trene kjerne muskulaturen mye mer. Trener styrke 4 dager i uken, og har et godt og variert kosthold. Har prøvd å kutte ut laktose men dette hjalp ikke stort. Kan kjenne at magen og tarmene reagerer omtrent som om jeg må på do om morgenen når jeg drikker vann når jeg står opp

Mann 22
Svar

Hei.


Det at avføringen varierer i form og farge, er helt normalt, og har ingen informasjonsverdi. Den vil variere med hva en har spist osv. Så det kan vi ikke tolke i noen retning. 

Du kjenner mye luft i tarmen, og når du går så får du hold/sting i høyre side mellom nederste ribbein og navlen. Der er første delen av tykktarmen, og det er et typisk sted å kjenne luftsmerter når luften passerer gjennom der, og en nitti graders "knekk" like under nederst ribbein, hvor tykktarmen så går horisontalt over til venstre side. Akkurat der i knekken står gjerne luft og presser på litt, før den beveger seg videre i tykktarmen over mot venstre side. Det virker veldig sannsynlig at det du kjenner, er luften i tykktarmen, og det stemmer jo godt med at du for tiden har noe "livligere" mage enn vanlig, med mer luft, tidvis løsere avføring osv.


Spørsmålet er så om dette du beskriver her, som har vart i en mnd og startet med at begynte å trene kjernemuskulaturen, har med sykdom eller noe unormalt å gjøre, eller om det er tilfeldig eller om det kan ha med treningen din å gjøre.

Mest sannsynlig har det ingen ting med sykdom å gjøre, men du kan for ordens skyld ta en tur til fastlegen etterhvert, om det ikke avtar.  Da kan du sjekke deg for ikke helt sjeldne ting som f.eks. laktoseintoleranse og cøliaki. Stoffskiftet kan du også sjekke, da endringer i dette kan påvirke tarmfunksjonen. Men når det er sagt, så har jeg ikke mistanke om at du har det, det er mer for ordens skyld og for å ha det utelukket, om disse avføringsforandringene vedvarer.


Det er ikke helt utenkelig at din trening av kjernemuskulatur påvirker tarmfunksjonen rent mekanisk, - altså i form av "skumping og bumping" av tykktarmen når du trener kjernemuskulaturen. siden dette tross alt begynte samtidig med din nye treningsform. Men det at ting oppstår samtidig, betyr forøvrig ikke at det nødvendigvis er noen sammenheng, for ting kan jo oppstå samtidig av rent tilfeldige årsaker, uten at der er årsakssammenhenger, så dette kan vi ikke si noe skråsikkert om. Men det er nok en mulighet.


Rent generelt så vil (økt) fysisk aktivitet bedre tarmfunksjonen og motvirke forstoppelse, så det er meget mulig at alt er vel med din mage, og at dette bare er en "kvikk" og normalfungerende tarm du beskriver, og alt i alt så har jeg ihvertfall ingen mistanke om at det du her beskriver, skulle skyldes noen sykdom, men som sagt så kan du ta en sjekk hos fastlegen dersom dette vedvarer eller blir plagsomt.


Ha det bra.