Murring og ubehag i magen, redd for tarmkreft

Spørsmål

Hei . Har i de siste ca 5 ukene følt på en murring/ ubehag,kald nummen følelse (ikke smerter) helt i høyre side rett over hofteben og rett under nederste ribbein og litt bakover mot ryggen, som kommer og går. Har vært redd for at dette kan ha med tykktarmskreft å gjøre ? Avføringen varierer fra hard til litt løs (Ikke diaré), fargen virker å være litt lys, og synes jeg at så noe rødt der i dag. Sliter litt med en del luft i magen og føler meg litt lettere svimmel, litt tungpustet (har tidligere hatt astma) Men ellers trener jeg og føler fysikken er normal. Matlyst og vekt er som vanlig . Har hatt en lengre periode med mye alkohol de siste årene, men har nå fått orden på livet og vært alkoholfri i over to måneder, så jeg er også litt redd for at det kan ha med nyrene å gjøre. Sliter litt med sykdomsangst, så jeg tenker mye på sånt, så kanskje jeg innbiller meg litt.

Mann 39

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Du er altså en mann på 39 år, med tidligere høyt alkoholforbruk, og du har ingen kjente sykdommen og formen kjennes bra. Du har tendens til sykdomsangst, forteller du, og når du så de siste 5 ukene har kjent på en murring og et ubehag fra magen som kommer og går, så har du begynt å tenke på kreft. Du har også tenkt på nyresykdom, og viser til alkoholforbruket ditt. Til det kan følgende sies: alkohol kan skade en lang rekke organer, men det er leveren som i første rekke er mest utsatt. Men leveren har en svært stor evne til å ta seg inn og normalisere seg, om man har hatt en uheldig påvirkning av alkohol på leveren, -hvis man slutter å bruke alkohol. Og det har du jo, og det er førsteklassen for helsen. Jeg ville derfor i denne sammenheng hverken ha tenkt på nyrer eller lever i første omgang.

Så til ubehaget fra magen:

Det er særdeles vanlig å kjenne "ett og annet" fra magen i perioder av livet, uten at det nødvendigvis har med sykdom å gjøre. Og tarmkreft er slett ikke vanlig i din relativt unge alder, det er noe som forekommer meget hyppigere i høyere aldersgrupper. Hvis man i tillegg til mageplager har såkalte alarmsymptomer som ufrivillig vekttap, dårlig form, lite apetitt, endringer i avføringen, spesielt svart avføring, så er det grunn til å tenke på kreft, og få det sjekket. Men slike mageplager som du beskriver, uten andre symptomer i tillegg, er ikke noe som i første omgang får en til å tenke kreft. Statistisk sett er det en av de minst sannsynlige forklaringer på mageplagene dine. Grunnen til at du tenker på akkurat det, er nok din underliggende helseangst, hvor du rutinemessig og automatisk tenker "worst case". Det er jo et av de typiske kjennetegn på sykdomsangst / hypokondri.

Det er imidlertid ikke noe godt å gå rundt å være bekymret for om man har en sykdom, og spesielt ugrei er det å ha helseangst og å lure på om en har kreft. Som forklart ovenfor, så høres det på ingen måte spesielt suspekt ut i ditt tilfelle, men jeg synes allikevel og uansett at du skal ta en tur til fastlegen din for en undersøkelse, om ikke det forsvinner etterhvert. Da vil legen din (etter alt å dømme) utelukke kreft for deg, så du slipper å tenke på det, og evt stille en annen diagnose, -om der er noen. Husk at bekymringer også i aller høyeste grad påvirker mage-tarmfunksjonen, så det kan godt være at du har kommet inn i en ond sirkel her, hvor bekymring for evt sykdom i magen, nå er med og opprettholder symptomene fra magen, -det er noe vi ser ofte. En god samtale med legen din vil i så måte kunne være et effektivt tiltak. Hvis du går til legen med dette, så må du også fortelle om din sykdomsangst, slik at legen din har med dette fokuset i samtalen og undersøkelsen. 

Håper at min høyttenking og råd her kan være til hjelp for deg. Ha det bra.


Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-