Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Morsmelkavføring hos 3 mnd gammel baby

Spørsmål

Jeg har en baby som er drøyt 3 mnd. Han fikk noe morsmelkerstatning de første ukene, men nå fullammer jeg. Det hender han får en flaske NAN, men nå er det flere uker siden sist. Han er litt liten, og har falt fra kurven som han skulle fulgt etter fødselsvekten, men vokser jevnt og følger en lavere kurve. Helsesøster sier at jeg ikke trenger å bekymre meg for dette, og det gjør jeg heller ikke.

Det jeg lurer på er om det er normalt at avføringen lukter sterkt (som vanlig avføring)? Fargen er gul, og konsistensen nesten som smeltet sjokolade (ikke kornaktig). Tidligere luktet bleiene mer som kefir, men de siste ukene har det luktet mye sterkere. For søsknene hans endret lukten seg først da vi introduserte fast føde. Det virker ikke som om han har vondt i magen, men han promper en del, og disse lukter også veldig surt. Kan det være noe med mitt kosthold han reagerer på?

Svar

Hei

Morsmelkavføring lukter normalt litt syrlig og er ikke illeluktende. Den er løs og gulaktig og kornete, noen kan oppfatte den som diare, den kan være ganske vandig mellom det kornete.
Svaret på ditt konkrete spørsmål, om det er normalt at avføringen lukter like sterkt som vanlig avføring, er nei. Det er ikke vanlig ved ren morsmelkavføring. Fargen på avføringen til gutten din er normal, gul, konsistensen er som smeltet sjokolade, morsmelkavføring er oftest mer løs og kornete.

Du spør om det kan være noe med ditt kosthold han reagerer på. Jeg tenker det er veldig positivt at han trives, og du forteller at han følger sin vekstkurve, hvilket er flott, han har ikke vondt i magen, men promper endel, og at prompene også lukter veldig surt. Bra at han får ut lufta uten at det plager han særlig.
Jeg tenker det kan være noe i ditt kosthold, men det du forteller er mindre bekymringsfullt enn om han ikke viste god trivsel eller hadde mye magevondt og eller fallende vekstkurver. Jeg tenker du kan se det hele litt an.
Du sier lite om ditt kosthold, generelt vil de fleste barn tåle et vanlig kosthold hos mor, dog holder mor seg unna matvarer som gjerne kan gi mor noe mageutfordringer. Det som en tenker kan gi mor mageutfordringer, må en tenke kan gi barnet det samme. Hadde du eller mannen din noe dere reagerte på som små? Kumelk fx? Arvelighetsfaktoren er jo relativt stor ift intoleranse og allergi for matvarer.
På det du forteller virker det heller ikke som om du ser en tydelig sammenheng mellom rotavirusvaksinen og avføringen. Bivirkninger ved vaksinen er heller ikke typisk slik du beskriver hans avføring i lukt og konsistens, så jeg ser ingen umiddelbar sammenheng her.

Konklusjonen min er ta du kan se dette litt an, mange ting er positive her, ift vekst og generell trivsel hos barnet, men om avføringen fortsetter slik, med denne intense lukten og annerledes konsistens, så ville jeg konferert helsesøster/lege igjen. Om det passer, så ta gjerne med en bæsjebleie til konsultasjonen:)

Lykke til!