Min mann har store smerter pga sine hemoroider. Kan det være noe mer i tillegg?

Spørsmål

Jeg er bekymret for samboeren min. Han har vært sengeliggende i flere dager nå pga hemoroider. Han har vært på legevakten og fått påvist 2 mellomstore hemoroider som ligger utenfor endetarmsåpningen. Legevaktslegen kikket ikke inn i endetarmsåpningen, noe jeg synes er litt rart. Han fikk beskjed om å kjøpe Scheriproct stikkpiller og salve, i tillegg til avføringsmiddel. Det som bekymrer meg er hvor mye smerter han har. Han vrir seg til tider i smerter og han beskriver at det svir og at han blir nummen i både baken og nedover beina. Han er kun oppreist i korte perioder for å gå på toalettet. Han sier at det er vanskelig å få ut avføringen fordi det er akkurat som lukkemuskelen i endetarmen har stramma seg helt. Dette fører også til at det blir vanskelig å urinere. Likevel får han ut noe avføring og urin. Han sier at det er mer en lettelse enn vondt å få ut avføringen. Han sier også at han har kaldsvettet noe og at han er slapp. Alt dette har han sagt til legevaktslegen. Legevaktslegen sa at dette ikke var det verste tilfellet han hadde sett og at det kom til å gå helt fint. Jeg er redd for at det kanskje er noe mer som plager han enn hemoroider. Er det virkelig vanlig at hemoroider skal gjøre såpass vondt? Han er ikke ofte syk og pleier ikke å klage eller dramatisere når han er syk. Så han har det jo virkelig vondt. Jeg er høygravid og prøver å hjelpe han så godt jeg kan, men blir også stresset av at han har det så vondt. Han har disse smertene til tross for at han tar 3 g paracet og 1,2 g ibux i døgnet. Paracet gir ikke mye lindring, men ibux hjelper litt, sånn at han får slappet av noen timer. Han har brukt anal alcos i et par dager, før han etter legevaktsbesøket på søndag gikk over til Scheriproct salve. Scheriproct stikkpiller startet han med først i dag, siden de ikke var å få tak i før. Burde vi ikke sett noe bedringstegn? Hvor lenge skal han lide? Er redd for at han kan ha en infisert rift f.eks. og synes det er dumt at legevakten kun undersøkte ham utvendig.

Mann 31

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Det vi vet her, er at din samboer faktisk har (utvendige) hemoroider, for de har legen hans sett. Vi vet også at det kan gjøre forferdelig vondt i noen tilfeller. Så det kan avgjort være hele forklaringen. Derfor var det nok en riktig vurdering å begynne med å forsøke å behandle disse der og da, fremfor å gjennomføre en sannsynligvis svært smertefull anoskopi (å ikke inn i endetarmsåpningen med et plastrør med lys i) For der var jo en fullgod forklaring på smertene man faktisk fant.

Først i dag har han startet med Scheriproct stikkpiller, men det er ikke gitt at de vil virke på smerter som kommer fra utvendige hemoroider. Han kan forsøke andre råd som kan lindre på smerten:

Han kan forsøke med krem på fingeren å dytte hemoroidene innenfor endetarmsåpningen, for der vil de bli komprimert av lukkemuskelen, og på den måten bli mindre, og dermed mindre vonde. Kulde er også ganske så smertestillende, ikke minst mot hemoroider. Han kan forsøke å ha noen knuste isbiter eller frosne erter i en plastpose, og så en frotte-klut utenpå det (for at det ikke skal bli for kaldt) og legge det mot det vonde området i 5-10-15 minutter eller mer, så lenge han klarer. Og det er et gammel råd som også kan være bra, at etter en dusj med vask i lunkent såpevann, så setter han en ganske kald dusjstråle (ikke iskald) opp mot endetarmsåpningene en stund. Kulde er generelt smertedempende, og det nedsetter hevelse, dvs får hemoroidene til å trekke seg sammen.

Det finnes også bedøvende krem / gel som han kan smøre på, for å få fred for smerten i perioder. Den heter Xylocain og kan kjøpes på apotek. Det er samme som man bruker når man har brent seg på brennmanet og lignende. Den gir kun midlertidig lindring, men det er jo vesentlig bedre enn ingen lindring.

Men hjelper ingenting av dette, så bør han nok til lege igjen, for han kan jo ikke ha det slik. Det finnes en mulighet for at det såkalte tromboserte hemoroider. Vanligvis inneholder hemoroider flytende blod, og da kan hemoroidene komprimeres og tømmes når man presser de innenfor endetarmsåpningen. Men noen ganger koagulerer / størkner blodet i hemoroidene, slik at det blir som å gå med stein i baken. Det kan være fryktelig vondt. Har man slike, man lege sette et lite snitt og plukke ut det koagulerte blodet, noe som gir umiddelbar og varig smertelindring.

En ser ofte fissurer (sprekker i slimhinnen i endetarmen) samtidig med hemoroider. De kan være helt usedvanlig vonde. Det er ikke sikkert at legen som undersøkte ham nødvendigvis så eller kikket etter dette, for eksempel ved at de utvendige hemoroidene skjulte slike fissurer som gjerne sitter like innenfor endetarmsåpningen. Der finnes andre typer salver og kremer mot dette, som kan fåes på resept fra lege, f.eks. Rectogesic. Så hvis smertene ikke begynner å avta med overnevnte råd og mer tid, bør han altså til lege igjen for å få undersøkt om han har fissurer og/eller tromboserte hemoroider, for det er ting som kan behandles. Lege kan da undersøke ham etter at en lokalbedøvende salve (Xylocain) har begynt å virke, slik at en slik undersøkelse kan bli mindre smertefull. Slike fissurer blir oftest ikke infiserte, jfr ditt spørsmål, men skulle han mot formodning få stadig mer smerter, evt hevelse, varme, lokal bankende fornemmelse og evt feber, så kan det være tegn på infeksjon, hvilket også er grunn til legeoppsøking påny.

Håper dette var råd og info som kan være til nytte for ham, hils ham fra meg og ønsk god bedring, og forsøk rådene ovenfor. Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Martha Lamøy
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-