Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mesenterisk panniculitt og kald mage

Spørsmål

Jeg er en 72-årig kvinne som har hatt uspesifikke problemer med magen i flere år og er utredet av gastroenterolog. I 2015 fikk jeg første gangen påvist mesenteritt, som nylig ble bekreftet igjen ved en CT undersøkelse. Det ble nå kalt mesenterisk panniculitt og skal være omtrent ved krøsroten. I 2015 ble jeg henvist til gastroenterolog og fikk fjernet polypper fra kolon i begynnelsen av 2015. Men det ble sagt at det ikke var relatert til mesenteritten. Ubehaget i magen er noe som er relatert til måltid og jeg spiser ikke et større måltid på kvelden for nattesøvnens skyld. Egentlig er min observasjon at jeg har det best når jeg ikke spiser. Nå har jeg oppdaget at jeg noen ganger i samband med ubehag i megen også kan være meget kald på magen, på buken, helt opp til brystene. Dette kommer etter at jeg har vært fysisk aktiv (med husarbeid innendørs) og setter meg ned. Om jeg da varmer opp magen med varmeflaske blir det bedre også inne i magen. Jeg er litt overvektig (67 kg/160 cm) og det er vel en del fettvev i bukveggen der det ikke er så mye blodsirkulasjon. Hva er dette? Kan det ha samband med mesenteritten?

Kvinne 72
Svar

Hei,


Dette er interessant, og jeg må postulere litt her. Jeg er ikke kjent med at mesenterisk panniculitt gir en "kald mage," men du sier at dette skjer vesentlig når du jobber hardt. Fordi mesenterisk panniculitt kan involvere blodkar i tarmkrøsen, er det mulig at mye blod blir dirigert bort fra huden og inn til tarmkrøsen når du jobber hardt fordi tarmene dine ikke får nok blod. Når du legger varme på huden din kan dette hjelpe til å utvide blodårer og sende signal til hjernen om å sende mer blod til huden din. 

Et annet veldig interessant fenomen er at vi har reseptorer i tarmene og på huden vår som regulerer blant annet hvordan tarmene beveger seg. Disse reseptorene på huden reagerer på varme og faktisk på milde til moderate chilisauser som feks Tabasco. Når folk er veldig kvalme og kaster opp kan det hjelpe å smøre en mild chilisaus på magen, ta en varm dusj, eller legge en varmepute på magen. Det er mulig at dette også er involvert i hvorfor du føler deg bedre når du bruker en varmeflaske. 

Det er antageligvis ikke farlig i øyeblikket, men jeg vil samtidig si at du bør diskutere med legen din om dette øker risiko for andre bivirkninger eller komplikasjoner fra panniculitten. Man kan få tarmobstruksjon og andre komplikasjoner med panniculitt, så det ville være greit om du diskuterte med legen din om du kanskje burde få hjelp til husarbeid eller andre ting som er slitsomme for deg. 


Mvh,


Nina Bryhn, MD

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-