Medisiner mot reflux

Spørsmål

Hei!
Har vært plaget med sur mage over 1 år. Dro til lege for 1 år siden, da jeg "kollapset" på skitur. Ble kvalm og svimmel, måtte bare kreke meg hjem tilbake fra skituren. Dro på Volvat og fikk utredet mht hjerteproblematikk. Ingenting unormalt. Noen måneder senere - arbeidsEKG - alt bra. Videre til gastroskopi, fikk diagnose refluks pga slapp lukkemuskel, og spiserørsbetennelse grad B. Fikk Somac og Nexium og beskjed om ikke å trene. Holdt opp med trening i 3 mnd, ikke bedre. Ny gastroskopi, ingen endring. Vært på MR av hode - alt normalt. Tatt blodprøver, hadde jernmangel - gått på jerntabletter til og fra i 2 mnd. Prøvde meg på ny treningsøkt forrige uke, måtte avbryte pga kvalme og svimmelhet. Det kommer etter ca 15 minutter. Ingen halsbrann eller sure oppstøt, bare småkvalm, ekkel stålsmak i munn og trykk i mellomgulv til daglig. Jobber fult. Hvordan skal jeg bli kvitt dette? Føler ikke Protonpumpehemmere virker, jeg tåler rett og slett ikke jogge lenger.
Spurte legen om å få ny gastroskopi, men han sa det ikke var noe vits. Kan det være slik at jeg er kvitt spiserørsbetennelsen, siden jeg ikke har halsbrann og sure oppstøt?
Legen mener det kan være funksjonell dyspepsi - det kan det være - at jeg engster meg for å kjenne på denne kvalmen, spesielt når jeg skal ut og trene.
Har du noen formening om hva jeg bør gjøre nå? Tar alle kostholdsregler og noterer meg når jeg spiser og når jeg trener etter et måltid - om det er 1,2 eller 3 timer etterpå, så kommer det, okke som. Tenker også på om jeg spiser karbohydrater, protein eller bare yoghurt før trening - alt munner ut i det samme - kvalmen og svimmelheten kommer 15 min ut i treningsøkten.
Jeg har antistoffer i blodet mht stoffskifte og skjoldbruskkjertel, men det er latent og foreløpig er stoffskiftet normalt.
Ellers frisk og rask og i aktivitet med full jobb og går mye turer med min hund.

Svar

Hei.

Du har altså fått påvist reflux, men synes ikke du blir helt god, selv om du har tatt medisinene Nexium og Somac.
Du spør så hvordan du skal bli kvitt dine restsymptomer nå.

Jeg tenker da følgende: (Ta dette med til fastlegen din og diskuter)

Doseringen av medisinene du har brukt, varigheten? Hvis du bare har brukt 20 mg Nexium daglig, kan det absolutt være vel verd å prøve 40 mg daglig i f.eks. så lenge som 4 uker. Noen pasienter har til og med nytte av enda høyere doser i en periode.

Av protonpumpehemmere, (som Nexium og Somac er) finnes der en annen type: Lanzo. Det er et alternativ, for det er noe individuelt hva som hjelper best av slike medisiner.

Og så finnes der andre typer medisiner som kan forsøkes, av en helt annet type / virkestoff: H2-reseptorantagonister.
Da er Zantac og / eller Pepcid gode alternativ, som hjelper noen bedre enn protonpumpehemmerene.

Videre har vi en helt annen type medisin: Gaviscon. Den virker mer "mekanisk" ved at den ligger som et "geleaktig" over mageinnholdet og motvirker reflux av dette opp i spiserøret.

Kombinasjoner av ett eller flere av disse medikamentene er også aktuelt å forsøke.

Du spør om det kanskje kan ha psykologiske komponenter i tillegg, ved f.eks. at du nå gruer deg for og frykter å få kvalme og andre symptomer, f.eks. når du skal løpe. Det er helt klart en mulighet, og vi vet veldig godt at der er meget sterk forbindelse mellom psyke og mage. Sånt sett kan det godt være en god ide å prøve å la være å fokusere på dette, som en test.

Håper at mine innspill kan være til nytte. Dette bør du kunne bli kvitt. Men ta en time til hos legen din og diskuter noen av disse alternativene.
Lykke til.