Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Medisiner mot reflux virker ikke

Spørsmål

Jeg har hatt sterke plager i halsen de siste fire månedene, og etter ultralyd fikk jeg for et par uker siden påvist øsofagitt. Siden da har jeg hevet hodeenden på senga, kuttet mineralvann og kaffe og tatt Somac 40 mg ×2, og jeg er forsiktig med mat. Jeg synes ikke jeg har blitt bedre, og dette tærer på nattesøvn og livskvalitet ellers. I stedet for bedring, har jeg også fått sviende magesmerter oppunder ribbeina. Vil dette si at medisinen ikke virker, eller tar det bare lengre tid? Er det slik noen hevder, at slike medisiner har liten effekt når man ikke har de klassiske reflukssymptomene? Er det noe mer jeg kan gjøre selv? Hvor lenge må jeg regne med å gå på disse medisinene? Bør jeg be fastlegen henvise meg til gastroskopi, eller er dette slikt man bare ordner opp i selv? Jeg har også lest at risikoen for spiserørskreft er større - hvor bekymret bør jeg være?

Kvinne 49
Svar

Hei.


Det er ikke slik at man nødvendigvis treffer det ideelle preparat ved første forsøk eller preparatvalg, så jeg tenker at dersom du ikke begynner å kjenne noen bedring i løpet av de kommende par ukene, så bør du oppsøke legen din påny, for en fornyet vurdering, med tanke på om du skal forsøke noen annen medisin, eller om du kanskje bør gastroskoperes, hvilket dette kanskje kan klinge i retning av. 

Men det kan jo også være at reflux ikke er årsaken til plagene dine, og at det kan skyldes lokale årsaker i halsen. Derfor bør du også diskutere med legen din om du kanskje burde vært undersøkt av en ØNH-lege også, altså holde for åpent om det kan finnes andre forklaringer enn din mulige reflux. 

Det er ikke så mye annet du kan gjøre selv her, enn det du allerede gjør, så mitt konkrete råd er altså å bruke Somac i ytterligere to uker, og deretter ta kontakt med legen igjen for videre oppfølging av dette som ovenfor beskrevet.

Du har noen konkrete spørsmål her, og de har jeg vel forsåvidt besvart ovenfor, men jeg kan ta dem ett for ett her:


"I stedet for bedring, har jeg også fått sviende magesmerter oppunder ribbeina. Vil dette si at medisinen ikke virker, eller tar det bare lengre tid?"


Det kan ta noe lenger tid, derfor anbefaler jeg deg å teste medisinen et par uker til. Men det kan også bety at denne medisinen ikke nødvendigvis er den mest effektive for deg. Slikt er ofte noe individuelt.


"Er det slik noen hevder, at slike medisiner har liten effekt når man ikke har de klassiske reflukssymptomene?"


Nei, skyldes plagene fra halsen reflux, så vil refluxmedisiner som hovedregel virke godt på disse symptomene også. 


"Er det noe mer jeg kan gjøre selv?"


Ikke noe annet enn å oppsøk legen din påny om ikke det begynner å bli bedre, for eventuelt nye medisiner, eventuell gastroskopi og undersøkelse v/ØNH-lege.


"Hvor lenge må jeg regne med å gå på disse medisinene?"


Det er individuelt, men det er noen ganger lurt å bruke dem i noen måneder etter at man har blitt helt symptomfri også, for å redusere risikoen for at plagene kommer tilbake. Noen få mennesker bruker slike medisiner permanent, hvis det er det eneste som holder dem symptomfri. Men på den annen side skal du ikke fortsette særlig mer enn et par uker til med denne medisinen, om det viser seg at den faktisk ikke hjelper deg.


"Bør jeg be fastlegen henvise meg til gastroskopi, eller er dette slikt man bare ordner opp i selv?"


Du bør avgjort kontakte fastlegen for dette, så får du en individuell vurdering av om dette kan være en nyttig undersøkelse for deg eller ikke. Sjansen for å foreta unødvendige undersøkelser er mindre, når en får legevurdering av dette, og slipper å ta stilling til det selv.


"Jeg har også lest at risikoen for spiserørskreft er større - hvor bekymret bør jeg være? "


"Hvor" bekymret du bør være er et spørsmål som ikke kan besvares. Jeg tenker vel heller at det å være bekymret ihvertfall ikke hjelper deg noe som helst, og at det i verste fall kan forverre mageplager som følge av den sterke forbindelsen mellom mage og psyke. Bedre og mer hensiktsmessig enn bekymringer, er å ha en plan videre for dette, hvilket jeg har gitt deg her nå. Sannsynligheten for at dette skulle skyldes kreft, er statistisk sett usedvanlig mye mindre enn sjansen for at det skulle være kreft, og i tillegg har du ingen almensymptomer eller "røde lys" som gir kreftmistanke her. 

Håper svaret er til nytte. God bedring.