Mat i vrangstrupen

Spørsmål

Jeg er jevnlig plaget med "mat i vrangstupen" , og det føles som om matbiten setter seg fast nede i brystet. Dette gir smerter og det føles som om jeg ikke får nok luft ned i lungene. Jeg prøver å spise sent og tygge maten godt, men likevel går det galt. Er det noen fare for at maten havner i lungene, og er dette i så tilfelle farligt? Hva kan jeg gjøre når matbiten setter seg fast?

Kvinne, 35 år

Svar

Hei!

Det er heldigvis sjelden at maten går over i luftveiene, og i såfall går det kun rett ned i luftrøret og ikke lengre ned i lungene. Kroppen har en del reflekser som forhindrer at maten går feil vei, men alle har jo opplevd å få noe i vrangstrupen. Som regel ledsages det av et kraftig hosteanfall som er luftveienes måte å få ting opp igjen på.

Det du beskriver kan like gjerne bety at maten sitter litt "fast" i spiserøret og at det av denne grunn presser på luftrøret (som ligger like foran) og gir deg pustesymptomer. Det er fornuftig å spise sakte og tygge godt slik du gjør, men likevel blir du altså plaget!

Årsaken kan være at det er et trangt parti i spiserøret, det kan være en liten utposning, et sår eller noe som ligger rundt og presser på spiserøret.

Dette kan avklares med en røntgenundersøkelse hvor du svelger kontrast og det tas bilder under svelgingen. Eventuelt kan det være aktuelt å gjøre en gastroskopi, hvor legen kikker ned med en bøyelig "kikekrt" i spiserøret og magesekken.

Snakk med legen din om dette!