Mann på 24 år lurer på om han har hemoroider

Spørsmål

Hei! Jeg har i to dager på rad opplevd blod i avføringen. Det gjør ikke vondt på noe som helst vis. Jeg har slitt litt med analkløe tidligere og forstått at dette kan være symptomer på hemoroider eller verre ting. Kan det være at det ikke er noen av delene, eller bør man uansett undersøke dette nærmere, selv om det skulle gi seg? Regner med at det er anbefalt å sjekke, men hvor gjør jeg isåfall dette, hvor mye koster det, og hva spør jeg om? Allmenntilstanden min er egentlig som vanlig, så har ikke merket noen forskjell der. Hvis dette for eksempel er hemoroider, vil det da fortsette å blø, eller vil dette gi seg med tid. Er det noe det er vanlig å kvitte seg med, eller lever man med det? Bør jeg oppsøke lege straks, eller kan det vente noen uker?

Mann 24

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Du er en ung mann på 24 år, som to dager på rad har sett blod i avføringen. Forøvrig er du helt frisk og har ingen symptomer på sykdom av noe slag. Du har hatt litt analkløe tidligere.

Det er svært sannsynlig at dette skyldes hemoroider, som er ufarlige utposninger på blodårer i endetarmsåpningen. De skal kun behandles hvis de gir plager av noe slag. Om du ønsker det, kan du i første omgang kjøpe reseptfrie stikkpiller og kremer på apoteket. Det kan også skyldes små sprekker i slimhinnen i endetarmsåpningen, -fissurer. Det er heller ikke farlig og behøver ikke å behandles om det ikke gir plager.


Du spør her om det kan være at det ikke skyldes hemoroider. Teoretisk sett kan det det, men rent statistisk sett er et overveldende sannsynlig at det kan skyldes hemoroider, spesielt i din unge alder, hvor kreft og alvorlige sykdommer i tarmen er særdeles uvanlig. 

En middelaldrende eller eldre person med blod i avføring, hvor en ikke vet årsaken, bør oppsøke lege nettopp for å få utelukket muligheten for alvorlig sykdom. Du som er så ung, og ellers frisk, kan trygt se dette an. Forsvinner det igjen, så behøver du ihvertfall ikke oppsøke lege. Blir det vedvarende eller mere, eller du mot formodning skulle få andre symptomer i tillegg, vil det kunne være riktig at du oppsøkte lege. 


Hvis du velger å gå til lege nå for å få bekreftet at det etter alt å dømme er hemoroider, som også er helt greit å få gjort, så går du til fastlegen, som ved et raskt blikk vil kunne fortelle deg om det er hemoroider eller ikke. Egenandelen hos fastlege som er spesialist i almennmedisin er nå kr 204,-. Du lurer på hva du skal spør om: Si at du har sett blod i avføringen, og lurer på om det skyldes hemoroider, og at du vil at legen din ser om det er tilfelle eller ikke.

Videre spør du om det vil fortsette å blø dersom det er hemoroider. Noen ganger kan det skje, andre ganger slutter det av seg selv. Du lurer også på om hemoroider er noe som det er "vanlig å kvitte seg med" eller om man "lever med det". Begge deler er mulig, og mange mennesker har hemoroider i lange perioder av livet, uten at det plager dem. Det er jo ingen sykdom, det er på en måte bare som åreknuter, slike man kan ha på beina, bare at det er i endetarmsåpningen. Det er så vanlig at en regner med at ca en tredjedel av befolkningen har hemoroider i kortere eller lengre perioder av livet.

Her kan du lese mer om hemoroider:

https://helsenorge.no/sykdom/mage-og-tarm/hemoroider


Håper det var greit svar. Ha det bra.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn