Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mangeårige plager med luft og diare. Bivirkninger av medisin?

Spørsmål

Hei ! Jeg sliter veldig mye med diare og luftplager . Har gjort dette i mange år . Har undersøkt med coloskopi, ultralyd av magen og legen mener at alt er bra . Har fjernet galleblæren , men mine problemer har oppstått mange år før det .går på epilepsi medisiner og snakket med min nevrolog om dette.på noen av disse medisiner er det en bivirkning ..har prøvd å seponere noe av den spesielt den ene medisin ( orfiril long) gikk dårlig . Nå begynner dette å bli så slitsomt , så jeg holder meg mest hjemme . Er ikke noe særlig livskvalitet akkurat . Har også veldig mye akutt urinveisinfeksjon , så føler meg bare veldig sliten . Holder meg også mye unna spesielle matvarer ,som løk , mye kaffe , eple osv . Kan noen prøve å gi meg et svar ? Føler jeg er skjekket overalt , og får bare til svar. Vi vet ikke .

Kvinne 68
Svar

Hei.


Det første jeg ville tenkt på her, når ikke man finner noen årsaker til dine plager ved de undersøkelser som har blitt gjort, er muligheten for at mageplagene dine kan være bivirkninger av en eller flere av medisinene dine. Du skriver under tilleggsopplysninger at du bruker Hiprex og en kolesterolsenkende medisin, som du dog ikke har oppgitt navnet på.

Hiprex kan gi mageplager, og den har ingen sikker virkning heller, så det første jeg ville ha gjort, er å kutte den ut i noen uker, for å se om magen din kommer seg da. Gjør den det, så har du jo løst problemet. Det gjør ingenting å slutte med den, for den har som fortalt, ingen sikker effekt. Dersom ikke det virker, så ville jeg ha tenkt på kolesterolmedisinen du bruker. De fleste av disse kan gi mageproblemer, inklusive slik du har. Det vil ikke gjøre noe å være uten kolesterolmedisin i f.eks. et par uker, for dette er jo en utpreget langsiktig virkende medisin, og om kolesterolet ditt stiger noe i en kort periode, så gjør det ingenting. Da vil du få funnet ut om det er den som er årsaken til plagene dine. 

Til syvende og sist er det din medisin mot epilepsi, Orfiril Long, den kan også gi bivirkninger fra magen. Men den kan du jo ikke slutte med uten videre. Derfor er det selvfølgelig riktigst å starte med å teste ut kolesterolmedisinen og Hiprex først. Hvis ikke en av de to (eller begge) er "synderen", så kan du eventuelt diskutere med fastlegen din om det kan være annen epilepsimedisin som du kan bruke istedet. Såvidt jeg forstår deg, så bruker du to medisiner mot epilepsi, men jeg vet ikke navnet på den andre du bruker, men du kan jo sjekke selv på felleskatalogen.no under "bivirkninger" om der står noe om mageplager som bivirkninger.

Ut over dette så tenker jeg at du må få sjekket om du kan ha cøliaki, for det kan gi både diare og luftplager, og jeg har flere ganger sett nyoppdaget cøliaki i godt voksen alder, slik som du har det, mens personen har levd uvitende om det hele livet. Det er også vel verd å sjekke, ikke minst fordi det er lett å undersøke med en blodprøve i første omgang. Ta det opp med fastlegen din, for det bør være sjekket uansett. 

Håper at noen av disse innspillene kan være til hjelp for deg. Lykke til.