Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mangeårige plager fra mage-tarmsystemet

Spørsmål

Hei. Jeg har nå nettopp blitt ferdig med en runde med rød avføring osv pga rødbeter. Heldigvis rolig analysert. Men utenom dette har jeg ganske ofte følsom mage. Som jeg har hatt siden jeg var liten. For eks hver gang det ble et stort julemåltid eller lignende. Men selv etter å ha prøvd gang på gang å finne ut hva som kunne utløse dette når jeg spiser ganske variert, men sunt kosthold. Lite kjøtt, mye fisk og grønnsaker. I en periode drakk jeg for lite og hadde mye løs mage, både natt og dag. Men det er som at jeg ikke tåler mer enn en viss dose vann før jeg kan få ubehag og ender opp på toalettet. En annen gang hadde jeg drukket anbefalt dose vann, men likevel fikk jeg delvis løs, delvis fast mage. Vann ble jeg dårlig av. Gulrot gikk til slutt. Men jeg må ofte puste ut i ubehaget uten tegn til kvalme. I to dager nå har det vært gulbrunt med biter i og delvis vond lukt. Kan det skyldes noe annet enn vanlig kostholds-feil eller mangler eller lignende? Gårsdagens mat var vel 4 halve brødskiver (makrell i tomat, leverpostei, servelat, majones, peanøttsmør&syltetøy), ostesmørbrød, fisk, ris, grønnsaker, egg. I dag 4 halve brødskiver, tomatsuppe, egg, ost, falafel, pita, hummus, hvitløksrømmedressing og grønnsaker. Så det er såpass variert at det er vanskelig å si hvor problemet ligger. I dag var det kun ubehag etter frokost og etter middag, men fast form og gyllenbrun avføring med biter i. Kan det være hvitløken eller rå løk? Gulrøtter? De fleste av disse tilfellene med ubehag og tung pusting pga alle prosessene skjer oftest på kvelden eller våkner opp midt på natten og om jeg da prøver på nytt å få sove før alt er ute av systemet så får jeg frysninger eller sterk hjertebank og må streve meg til badet igjen med pusting pga ubehaget. Er det normalt å måtte ha det slik relativt ofte? Og hvorfor blir jeg dårlig av å drikke vanlige doser vann, ganske ofte også? Er tarmsystemet mitt altfor effektivt?

Kvinne 29
Svar

Hei.


Det er lite sannsynlig at de plagene du her beskriver, har med sykdom å gjøre i det hele tatt, og derfor er det etter alt å dømme vanskelig å tenke seg at det går an å stille en konkret diagnose på dette. Vi har alle varierende grad av sensitive mager, og som oftest skyldes det ikke sykdom eller medisinske årsaker, og da er eneste løsningen å lære sin egen mage å kjenne, slik at kan velge det kosthold som en fungerer best med. Og det finner en kun ut med systematisk prøving og feiling, gjerne i form av en kostholds- og symptomdagbok, over en del tid.

Finner du da ut noe du reagerer på, så lar du være å spise dette. 


Men samtidig kan det skyldes medisinske årsaker, og derfor er det alltid greit å få utelukket dette, en gang for alle.

Ta derfor kontakt med fastlegen for å få dette utredet. Det er da i første omgang ihvertfall aktuelt å bli sjekket for cøliaki, laktoseintoleranse og matvareallergier.


Hvis det skulle være en slik forklaring, så vil det naturligvis være veldig viktig for deg å få rede på, for da kan det være "enkle" løsninger på deg i form av å holde seg vekke fra konkrete matvarer.


Håper svaret kan være til nytte for deg, lykke til.