Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mangeårige mageplager, hemoroider og uregelmessig mens

Spørsmål

Hei! Har i lengre tid slitt med mage og tarm systemet. Noen dager er det normal avføring, mens andre dager er det diare/ løs avføring. Av og til når jeg er løs i magen på morgenen er papiret litt gulig når jeg har tørket meg. Da har jeg ofte løs avføring 2- 3 ganger før det roer seg. I dag var det også noe som så ut som slim i "strimler". Ikke magesmerter, men følte meg litt uvel. Noen ganger har det vært klart slim når jeg tørket meg. Sliter og en del med urolig mage, luft i magen. Og plutselig må jeg på do. Og har problemer med fordøyelsen. Tåler ikke veldig fet mat, olje sauser/dressinger, smeltet ost. Har tatt blodprøve for å sjekke allergier, fant kun pollen. I -08 slet jeg med mye av det samme. Tok da ultralyd av magen, og hemofec. Ingen funn. Siste dagene har jeg hatt noe som kjennes ut som en kul i endetarmen åpningen. Vond å ta på. Hadde smerter nedover låret noen dager før. Hatt noe lignende på fingeren, det ble da sagt det var neglebånd infeksjon. Kulen ble til en vannblemme, som gikk bort av seg selv etter ca 1 uke. Har også hatt uregelmessig menstruasjon siste måned. Kommer litt blod på papiret men blir ikke skikkelig menstruasjon. Jeg er veldig redd for kreft. Har hatt herpes genitalis for ca 1 år siden. Bruker loperamid mylan når jeg er løs i magen. Beklager så langt innlegg. På forhånd tusen takk for svar :)

Kvinne 31
Svar

Hei.


Her er det tre problemstillinger du har presentert. Det første er dine mangeårige mageplager. Det har du vært undersøkt for flere ganger, og det kan bety at det ikke skyldes noen sykdom i det hele tatt. Det er helt klart en mulighet. Da vil man i noen tilfeller bruke betegnelser "irritabel tarm" på slike fenomener, men det er egentlig mer en "merkelapp" enn en egentlig medisinsk diagnose, for det finnes ingen metoder eller annet som kan bekrefte denne tilstanden. Det er en diagnose som brukes først når enhver mulighet for påvisbar sykdom er utelukket, og diagnosen stilles på bakgrunn av typiske symptomer og sykehistorie. Du nevner undersøkelser som ble foretatt i 2008 for mageplagene dine. Det er elleve år siden. Da kan vi ihvertfall utelukke farlige sykdommer som kreft, for hadde du hatt det, ville du vært særdeles syk eller mer sannsynlig død pr idag. Du har ikke skrevet noe om du har vært sjekket for matvareintoleranser, kun allergi. Da ville jeg nok sørget for å bli sjekket for cøliaki og laktoseintoleranse, begge deler ikke uvanlige tilstander, og det vises ikke på allergiprøver, da det ikke har med allergi å gjøre.


Problem nr 2 er kulen du kjente ved endetarmsåpningen. Det høres mest ut som en hemoroide. Det er ufarlige utposninger på blodårer rundt endetarmsåpningen, som omtrent en av tre mennesker har fra tid til annen. Disse kan komme og gå, og en trenger ikke å behandle dem med mindre en har plager av det. Og uansett har det jo nå forsvunnet, og da trenger du uansett ikke å tenke mer på det.


Det tredje er din uregelmessige mens. Det kan ha flere årsaker, og hormonelle årsaker er det vanligste. Om den ikke kommer i vanlig rytme igjen (bruk litt tid for å observere dette) så kan du utredes for dette hos fastlege evt i samarbeid med gynekolog.


Du skriver at du er veldig redd for kreft. Når jeg leser det du har skrevet her, så ser jeg ingenting som umiddelbart taler i den retning. Alt du forteller om, mageplager, hemoroider og uregelmessig mens, er svært vanlige fenomen som oftest ikke skyldes alvorlig sykdom.


Ha det bra.